Norman Whiteside
Whiteside. Recorduri şi dezamăgiri
30 ianuarie 2011, 09:06 Anglia

Foto: dnausers.d-n-a.net

Despre felul în care confirmă o tânără speranţă în Albion am vorbit pe 30 iunie 2010, atunci când am prezentat povestea debutului de carieră a lui Chris Woods. Norman Whiteside a început chiar mai bine. Nord-irlandezul a făcut senzaţie pe vremea când nici nu avea carnet de conducere, juca la prima echipă a lui Manchester United încă dinainte să îşi termine liceul, ba chiar şi-a legat numele şi de Campionatele Mondiale, acolo unde l-a detronat pe celebrul Pele şi a stabilit un record dificil de egalat.

Foto: sporting-heroes.net

S-a născut la marginea Belfast-ului şi i-a plăcut fotbalul din primul moment. A ajuns imediat la Manchester United, acolo unde a debutat la nici 17 ani. A fost cel mai tânăr marcator din istoria Cupei Ligii şi a Cupei Angliei, iar pe ultima a câştigat-o în 1983 şi 1985.

Nu doar că a făcut parte din lotul Irlandei de Nord la mondialul din 1982, ci chiar a jucat în fiecare meci. A debutat pe 17 iunie în Irlanda de Nord – Yugoslavia 0-0 şi a devenit cel mai tânăr jucător din istoria mondialelor, la 17 ani şi 41 de zile. Precedentul record i-a aparţinut lui Pele.

Norman  Whiteside

Foto: didsburycc.com

A jucat 7 sezoane la United (206 meciuri 47 de goluri doar în campionat) numai că venirea lui Alex Ferguson la cârma Diavolilor Roşii i-a fost fatală. Ferguson voia disciplină în lot, iar lui Whiteside îi plăcea să bea.

Whiteside a rezistat doar două sezoane sub comanda tehnicianului scoţian. În 1989 a plecat la Everton, acolo unde a mai jucat două sezoane. Nu doar băutura i-a făcut probleme ci şi predispoziţia la accidentări. Cu 13 operaţii la genunchi, Whiteside s-a retras din activitate în 1991, la doar 26 de ani. Dacă şi-ar fi continuat cariera, ar fi putut ajunge în scaunul cu rotile.

Whiteside a revenit la United de mai bine de un deceniu. Este responsabil cu turul stadionului Old Trafford şi îi încântă pe vizitatori cu poveştile sale.

Comenteaza cu Facebook!

*