Aluko Sone
Unici în fotbal. Povestea familiei Aluko
23 iulie 2011, 11:54 Inedit
Aluko Sone

Foto: en.wikipedia.org

Fotbalul a ajuns departe. O naţională de culoare a Franţei ar fi fost de neconceput prin 1940. Una de tineret a Germaniei în care turcii să fie majoritari, cu atât mai puţin. Un frate care să joace împotriva celuilalt la mondiale, unul care să-l înlocuiască pe celălalt într-un meci oficial pe Wembley, sau fraţi care, nu numai că au jucat împreună, dar chiar au şi marcat împreună. Sunt doar câteva exemple care îi dau fotbalului o tentă literară. „Dacă avem un numar infinit de maimuţe care bat la maşină pe o perioadă infinită de timp, atunci există 100% şanse ca cel puţin una dintre ele să scrie Hamlet.” Nu avem la dispoziţie un infinit de fotbalişti, dar chiar şi cei care au jucat deja şi-au trecut în cont realizări greu de egalat.

Otmasone şi Eniola Aluko sunt frate şi soră. Sone, aşa cum este poreclit extrema lui Aberdeen, s-a născut la Londra. A jucat de la 6 ani pentru Birmingham, dar în Premier League a prins un singur meci în perioada în care era împrumutat la Blackpool. Sone a trecut pe la toate loturile de tineret ale Angliei, dar l-a seniori a acceptat convocarea Nigeriei, ţara de origine a părinţilor săi. S-a aflat chiar în lotul lărgit pentru mondialele de anul trecut, dar nu a făcut deplasarea în Africa de Sud.

Foto: en.wikipedia.org

Eniola Aluko s-a născut în Lagos, Nigeria. E cu doi ani mai mare decât fratele său dar la fel de talentată. Joacă fotbal profesionist de la 14 ani, a trecut pe la Birmingham, Charlton şi Chelsea Ladies, iar acum a traversat oceanul pentru un contract bunicel la Sky Blue FC. În paralel, Eniola este atacant de bază în naţionala Angliei, acolo unde a strâns 58 de selecţii şi 11 goluri.

În imensul ocean al fotbalului profesionist Sone şi Eniola sunt unici în felul lor. Cei doi sunt singura pereche frate-soră care au jucat pentru naţionale diferite.

Sportul nu este singurul domeniu în care familia Aluko a performat. Unchiul celor doi, Mobolaji E. Aluko este profesor de inginerie chimică la Universitatea Howard din Washington şi preşedintele companiei Alondex Applied Technologies.

 

Comenteaza cu Facebook!

*