Real Madrid's Spanish goalkeeper Iker Casillas
Umilinţa dintre buturi. Portari cu ghinion
1 mai 2011, 14:27 Fotbal Extern

Foto: PAUL ELLIS/AFP/Getty Images

Portarul nu se schimbă în timpul partidei. O regulă destul de uşor de înţeles. Efortul fizic nu e atât de mare. Acolo contează inspiraţia şi reflexul, nu fuga nebună. Aşadar, portarul, fie şi doar din această cauză, este ultimul pasibil de a face subiectul unei schimbări în timpul partidei. O schimbare de portar în prima repriză pentru că respectivul a făcut meciul praf până în acel moment ar putea fi cea mai mare umilinţă la care este supus un goalkeeper în întreaga sa carieră.

Foto: chinadaily.com.cn

Despre Jens Lehmann se poate spune orice mai puţin că ar fi fost a cincea roată la căruţa vreunei echipe. Culmea, vedeta din poarta lui Schalke, Arsenal, Stuttgart sau a naţionalei Germaniei a avut ghinion cu carul şi a prins doar cinci meciuri la unul dintre cele mai mari cluburi din lume. La 29 de ani a ajuns la AC Milan, dar transferul în Italia nu i-a priit deloc. Unul dintre doar cele cinci meciuri a fost chiar de coşmar. Lehmann a fost vinovatul principal la singurul gol al duelului Milan – Cagliari 0-1. A ieşit aiurea pe sub o centrare la îndemâna oricărui începător. Imediat după l-a faultat pe Muzzi în careu, iar arbitrul a dictat penalty. Lehmann a scăpat de eliminare, nu şi de schimbare. Zaccheroni l-a scos imediat de pe teren şi l-a trimis în poartă pe Sebastiano Rossi, care a apărat penalty-ul executat de acelaşi Muzzi.

Johann Pele

Foto: goal.com

Yohann Pele de la Le Mans a avut aceeaşi soartă. Nici nu începuse bine meciul cu Lyon şi portarul deja încasase trei goluri. A fost schimbat după doar 35 de minute de joc, dar decizia înlocuirii nu a fost neapărat una inspirată. Rodolphe Roche a luat nu mai puţin de cinci goluri, iar meciul s-a încheiat cu 8-1 pe tabelă în favoarea lui Lyon.

James Nanor a suferit şi el aceeaşi umilinţă. A fost schimbat după doar o jumătate de oră de joc din meciul Ghana – Nigeria 0-3, din preliminariile CM 2002. Debutantul Daniel Osei Boateng, cel intrat în locul său, a rezistat pe teren doar 2 minute. A faultat dur şi a fost eliminat. A fost singura selecie a lui Boateng la naţionala Ghanei. Până la final, poarta a fost apărată de un mijlocaş, Emmanuel Kuffour, care nu a încasat niciun gol până la finalul partidei.

Foto: fotolog.com.br

Mwamba Kazadi, portarul Zairului la Cupa Mondială din 1974 a fost schimbat după doar 20 de minute din meciul din grupă cu Iugoslavia. Plavii aveau deja 3-0. Rezerva Dimbi Tubilandu nu s-a descurcat nici el mai bine. A încasat alte şase goluri, iar meciul s-a încheiat cu victoria zdrobitoare a iugoslavilor, scor final 9-0. Acesta a fost şi meciul cu cei mai mulţi marcatori de la mondiale şi a prilejuit apariţia unui gest unic în istoria fotbalului, pentrecut chiar la următoarea partidă a Zairului de la mondiale, în care actori principali au fost arbitrul român Nicolae Rainea şi anonmul, până atunci, Ilunga Mwepu.

Comenteaza cu Facebook!

*