ball
UEFA consecventă: regula cartonaşelor în Ligă nu se modifică
2 mai 2012, 16:06 Fotbal Extern

Foto: mrsport.ro

Finala Champions League a început cu o mică tentativă de revoluţie. Chelsea şi Bayern, alături de sindicatul jucătorilor FIFPro au înaintat la UEFA o cerere prin care cei şase suspendaţi pentru ultimul act al competiţiei să primească drept de joc. În fapt, cele două cluburi au cerut forului european să aplice şi în competiţiile intercluburi aceeaşi regulă pe care o pune deja în practică la europene, iar FIFA se foloseşte de ea la mondiale. Răspunsul a fost negativ.

Am dezbătut subiectul la vremea lui: Ramires, Branislav Ivanovic şi Raul Meireles de la Chelsea şi Luiz Gustavo, David Alaba şi Holger Badstuber de la Bayern nu pot juca finala din cauza cumulului de galbene. Terry e caz special din cauza eliminării cu roşu direct şi nu se pune.

Concret, finala se va juca fără o treime din titulari doar pentru că ştergerea istoricului de cartonaşe după sferturi (ca la europene sau mondiale) nu se aplică şi în Ligă.

UEFA a oferit două răspunsuri. Unul extrem de corect şi anume, regulile nu se schimbă în timpul desfăşurării competiţiei, aşadar, finala din acest an se va disputa după regulile stabilite la începutul întrecerii. Al doilea, îmbătrânit şi ponosit: cel puţin trei ani de acum înainte, regulile vor rămâne neschimbate.

„Reguli diferite se pot aplica în competiţii diferite. În ceea ce priveşte Liga Campionilor, ulterioare modificări se vor face abia din 2015” a fost răspunsul deloc convingător al lui Michael van Praag, şeful comisiei pentru regulamente de la UEFA.

Progresul nu poate fi gândit în mod conservator. Dacă prezentul nu ar fi impus o rezoluţie pentru finala din 2012, nimic nu ar fi împiedicat întrunirea comisiei UEFA fie şi pentru dezbaterea unei situaţii oarecum nouă în competiţiile intercluburi din Europa. Planul cu cei trei ani fără modificări nu se justifică mai ales că regulamentele fiecărei întreceri, inclusiv celebrul Laws of The Game, sunt editate şi publicate înainte de startul fiecărui sezon.

Atitudinea UEFA este cel puţin curioasă. Nu a fost aceeaşi UEFA atât de promptă încât a urmat pe loc modelul FIFA şi a aplicat la europene fix aceeaşi regulă despre care vorbim acum, imediat ce forul mondial a introdus-o în practică la CM 2010?!?

O altă întrebare fără răspuns decent: care este efectul pozitiv al consecvenţei în încăpăţânare? Bun, anul acesta avem 6 suspendaţi care nu mai puteau fi graţiaţi. Dar de ce am priva următoarele trei finale fie şi de câte un jucător de top dacă ideea progresului a impus deja această regulă în alte competiţii de aceeaşi sau chiar mai mare anvergură?

Comenteaza cu Facebook!

*