Trofeul celor morţi. Cum a câştigat Matt Busby prima Cupă a Campionilor cu United
12 august 2013, 10:56 Anglia

6 februarie 1958. Dezastrul aerian din Munchen rămâne şi acum cea mai mare şi mai cunoscută tragedie a fotbalului modern. Avionul cu lotul minune al lui Manchester United s-a prăbuşit la decolare. Au murit opt fotbalişti celebri, s-au scris cărţi, s-au turnat filme.

Motivul din spatele accidentului era uluitor de simplu: Matt Busby, managerul lui United, deschisese drumul echipelor din Albion către cupele europene. Îl deschisese cu forţa, împotriva viziunilor obtuze ale şefilor de la federaţie, care refuzau să amâne meciurile de campionat. Pur şi simplu nu înţelegeau rostul unei competiţii pentru cluburile din Europa.

Cei de la United se grăbeau acasă după deplasarea de la Belgrad, împotriva Stelei Roşii, meci din Cupa Campionilor Europeni.

29 mai 1968. La un deceniu distanţă Manchester United juca finala competiţiei cu Benfica lui Eusebio. Pe bancă acelaşi Matt Busby iar pe teren un Bobby Charlton cu 10 ani mai vârstnic decât cel care scăpase cu viaţă din accidentul de pe aeroportul din Munchen.

Finala s-a decis în prelungiri după ce în timpul regulamentar marcaseră Graca, respectiv Charlton. United a câştigat cu 4-1 şi a devenit primul club englez care câştiga trofeul la un an după Celtic, primul club britanic care reuşise această performanţă.

Jucătorii s-au bucurat pe teren apoi au urcat să-şi primească medaliile şi să ridice cupa deasupra capului. Imaginea serii aparţine însă managerului Matt Busby.

Îmi aduc aminte că mă uitam la Bobby (n.r. Charlton) şi la şefu’ (n.r. Busby). Noi urlam de fericire dar ei păreau epuizaţi. Şefu’ părea dintr-o dată mult mai bătrân. Niciodată nu îl mai văzusem aşa. Am avut senzaţia că ceva uriaş tocmai s-a sfârşit. (David Sadler, fundaş central Manchester United)

Sadler avea dreptate. Ceva uriaş tocmai se sfârşise. Scoţianul Busby ridicase din nimic două formaţii uriaşe ale lui United. Una pierise în flăcări, a doua câştigase competiţia pentru care muriseră primii. Se afla la capătul puterilor, se afla la al 23-lea an pe banca lui United. Sezonul următor s-a retras din activitate.

Diavolii din Manchester aveau să câştige pentru a doua oară trofeul la 31 de ani distanţă, în 1999, tot cu un scoţian uriaş pe bancă, sir Alex Ferguson. Busby nu a mai trăit să prindă şi acest moment. Murise în ianuarie 1994 la vârsta de 84 de ani.

Comenteaza cu Facebook!

*