new_york_vandy
Street Soccer: New York. Un film despre viață
12 aprilie 2012, 11:31 Fotbal Extern

Foto: streetsoccerusa.org

În fotbal investești vise și pasiune. Culegi bucurie și un eventual salariu săptămânal care să asigure traiul tuturor neamurilor până la adânci bătrâneți. Fotbalul, așa cum îl știm noi, are ghete fosforescente și vedete cu tatuaje și părul prins în coadă. În același timp, în New York, atunci când vine noaptea, 40.000 de oameni nu au unde pune capul pe o pernă. Un mic orășel ambulant de umbre în inima metropolei gigant. 12 dintre ei au evadat din închisoara libertății de a nu avea nimic. I-a ajutat fotbalul ciudat al europenilor.

Acum să nu vă închipuiți că îi veți vedea prin Premier League, povestea lui Clint Dempsey este ea suficient de americană pentru englezi. Doar niște oameni ai străzii care au dat de fotbal și s-au agățat de el cu disperarea înecatului pus înaintea unui colac de salvare.

Priviți-i! Sunt speriați ca nu cumva totul să nu fie doar un miraj. Vin de prea departe și nu vor să se mai întoarcă niciodată acolo. Probabil că n-au fost uși de biserică, dar nici prea multe șanse n-or fi avut. Doar oameni. Puteau fi din periferia cu miros de pipi de câine a Parisului, din coloniile de pe lângă Roma sau de oriunde altundeva.

Street Soccer: New York este un documentar care le urmărește povestea. Una în care bandana galbenă cu Le Tour, purtată de unul dintre actorii principali în propriul rol parcă dă și mai mare greutate unei realități pe care o uităm mai mereu. Fotbalul nu se încalță doar cu ghete fosforescente și nu ține doar de noul record de goluri al lui Messi.

Fotbalul este un fenoment social. Înseamnă un nou drum în viață.

Comenteaza cu Facebook!

*