Bruce Rioch
Secund, principal, secund. Rocade inedite la conducerea tehnică a echipelor
15 noiembrie 2011, 12:41 Inedit

Foto: telegraph.co.uk

Managerii şi antrenorii principali din fotbalul modern vin la conducerea echipelor cu propriul staff în care integrează ceea ce consideră util din vechea organigramă. O schimbare la vârf aduce cu sine revoluţii paşnice pe toate liniile iar cei înlocuiţi îşi iau bagajele şi pleacă. Secunzii devin principali după modelul Ciobotariu sau pur şi simplu după ce au acumulat suficientă experienţă din poziţia anterioară însă în foarte puţine ocazii principalii devin secunzi, cu atât mai puţin ai foştilor lor asistenţi!

Arnaud Cormier a fost antrenorul principal al lui Le Mans între vara lui 2009. Secundul său se numea Yves Bertucci. Conducerea clubului a decis să înceapă noul sezon cu un alt manager la timonă, Bertucci în persoană, fost coordonator al academiei de tineret a clubului timp de 10 ani. Bertucci şi-a ales un secund mai puţin obişnuit: Arnaud Cormier, proaspătul demis! Rocada a rezistat până în decembrie 2009, atunci când Cormier a devenit din nou principal, după ce Bertucci a acceptat postul de secund la PSG.

stewart-houston

Foto: unitedblogarticles.com

Un caz oarecum similar s-a petrecut în Anglia. În 1995 Steward Houston a fost interimar pe banca lui Arsenal, în timp ce conducerea clubului căuta un manager cu nume. Bruce Rioch a preluat conducerea tehnică a tunarilor în aceeaşi vară, iar Houston a rămas ca secund. După doar un an Rioch a fost demis şi Houston numit din nou interimar, dar cei de la QPR i-au oferit un post mai bun. Houston a devenit aşadar principalul rangerilor londonezi. Secundul său la QPR: Bruce Rioch!

Comenteaza cu Facebook!

*