Heinrich Schönfeld
Schonfeld. Il capocanoniere
24 octombrie 2010, 10:11 Italia

Foto: en.wikipedia.org

Pentru Inter Milano era ungur şi a ungur a rămas şi în galeria vedetelor. Pentru AC Torino, acolo unde a fost „capocanoniere” al campionatului nu este nimic. Numele lui nu figurază în arhiva istorică de pe site-ul grupării granata. În familie era evreu, fiu de evreu. Pentru ceilalţi a rămas un austriac  din secolul trecut.

Heinrich Schonfeld s-a născut pe 3 august 1900. Părinţii l-au botezat după un pictor baroc din secoului XVII, Johann Heinrich Schönfeld, (un tablou semnat Schonfeld se vinde acum cu 2,5 milioane de euro) dar micuţul Heinrich s-a simţit mult mai atras de sport decât de pictură.

A debutat ca portar la clubul vienez SpC Rudolfshügel la doar 16 ani. Nu i-a plăcut prea mult între buturi, aşa că, la 21 de ani, a ajuns în Italia, la Sportclub Merano, acolo unde a jucat atacant timp de două sezoane.

Cel mai important pas al lui Heinrich Schonfeld a venit în 1923. Austro-ungarul a fost cumpărat de AC Torino şi a devenit golgeter al campionatului în primul sezon sub culorile clubului piemontez. A marcat 22 de goluri din cele 43 reuşite de echipa sa în acel sezon.

În 1925 a trecut la Inter Milano, pentru care a marcat 11 goluri (din cele 44 ale sezonului), cu unul mai puţin decât Conti.

Din 1926 a trecut oceanul. A jucat pentru Brooklyn Wanderers, Brooklyn Hakoah şi New York Hakoah. În 1930 s-a întors în Italia. A jucat trei sezoane pentru  Juventus Trapani, departe de Serie A. În 1933 s-a retras din activitate.

Pentru noi, Heinrich Schonfeld este important doar prin locul naşterii: Klausenburg.  Kolozsvár. Cluj Napoca.

Comenteaza cu Facebook!

*