Real şi Barca, înapoi printre muritori. Comisia Europeană le revocă privilegiile
7 august 2013, 13:01 Spania


Granzii Spaniei au statut aparte faţă de celelalte grupări care activează în Primera şi Segunda. Real şi Barcelona nu sunt companii cu răspundere limitată (Sociedades Anonimas Deportivas) ci funcţionează la limita organizaţiilor non profit.

Adică beneficiază de reduceri uriaşe de la plata taxelor.

Recent, guvernul spaniol a mers până acolo încât a refuzat să comunice datoriile fiscale ale celor două cluburi care s-ar ridica, neoficial, la 1,17 miliarde de euro  (590 milioane la Real Madrid şi 578 milioane la Barcelona).

Acum, Comisia Europeană vrea să aplice egalitatea la nivel global. Ombudsman-ul din Strasbourg (un fel de avocat al poporului dar la nivel continental) pune presiune ca o decizie în această speţă, aflată în cercetare încă din 2009, să fie luată în cel mult câteva luni.

Transformarea celor mai mari grupări din Spania în Sociedades Anonimas Deportivas înseamnă, pe lângă pierderea beneficiilor legate de taxe, şi o închidere a robinetului în privinţa banilor colectaţi ca ajutor de la stat.

Ce ar însemna pentru Real şi Barca această transformare? Dosare mult mai străvezii şi mult mai la vedere. Poate ceva similar cu ceea ce se întâmplă acum în cazul promovatelor în liga a doua, care, conform legii, trebuie să-şi convertească statutul în SAD.

Spre exemplu Guadalajara a promovat în Segunda dar a fost retrogradată la loc după ce au fost descoperite neregularităţi majore în capitalul social al noii societăţi iar Alcorcon îşi aşteaptă acum decizia după neregularităţi similare.

Concret, Real şi Barca vor avea semnificativ mai puţini bani la dispoziţie decât în acest moment.

El-Clasico-Real-Madrid-vs-Barcelona

Comenteaza cu Facebook!

*