rangers
Rangers scapă de faliment. Soluţia banilor mărunţi
9 martie 2012, 19:16 Fotbal Extern

Foto: goal.com

Am încercat să acopăr cât mai amplu subiectul trist al decesului financiar suferit de Rangers. Este ultimul club mare născut cu greu, aşa cum au afişat fanii pe un banner, şi mort din neglijenţă. Ei bine, Rangers nu va muri, cel puţin nu de tot. Sau dacă deja a murit, va fi un mort viu, un zombi care se va clătina şubred, cu mâinile înainte şi ochii injectaţi prin Scottish Premier League. Soluţia salvarii de la dizolvarea completă a fost acceptată de toate părţile implicate dar urmările vor atârna greu în trena celor 140 de ani de istorie a clubului.

Mai întâi a fost anunţul. Rangers, deja copleşită de datorii, nu mai are bani să termine sezonul.

A urmat apoi intrarea în administrare financiară şi penalizarea cu 10 puncte, care a scos trupa lui Ally McCoist din lupta pentru titlu.

Duff & Phelps, firma numită să se ocupe de solvabilitatea societăţii Rangers, a constatat gaura. Scoţienii cheltuiau dublu faţă de sumele pe care le încasau. În absenţa unui şeic sau a unui rus care să transforme datoriile în acţiuni deznodământul era negru şi se scria într-un cuvânt: falimet!

Administratorii au propus apoi soluţii. Toate au fost refuzate.

Foto: anecdotas-deportivas.blogspot.com

Doi jucători s-au oferit să plece gratis. Să renunţe la contracte şi la restanţe şi să plece fără compensaţii. Duff & Phelps a fost de acord iar Gregg Wylde şi Mervan Celik, doi internaţionali de tineret au părăsit pe Rangers. Insuficient.

A urmat goana după vândut jucători. Perioadele de transferuri s-au încheiat însă în marile campionate. Nimeni nu s-a prea omorât cu firea să dea bani pe cei din lotul scoţienilor.

Tărăgănarea în administrare a mai dus la un efect secundar. UEFA a anunţat că Rangers nu întruneşte condiţiile fiscale pentru înscrierea în cupele europene pentru sezonul viitor. Adică bani mai puţini, expunere media redusă şi aşa mai departe.

Repunerea pe linia de plutire a sosit. Jucătorii au acceptat tăierile propuse de Duff & Phelps, adică au renunţat la 75% din salarii. Asta înseamnă că Rangers nu se va desfiinţa, că ceea ce se cheltuie în mod curent nu va mai depăşi ceea ce se încasează în aceeaşi perioadă de timp şi că gruparea din Glasgow poate deveni cât de cât atractivă pentru un investitor.

Soluţia nu înseamnă şi finalul problemelor. Datoria de 90 de milioane deja acumulată rămâne. Cine preia clubul, preia şi pasivele. Jucătorii şi în special vedetele Steven Whittaker, Allan McGregor sau Steven Naismith au acceptat tăierea cu condiţia ca în vară să nu li se pună beţe în roate dacă vor avea oferte atractive. Ei salvează acum restul fotbaliştilor şi staff-ul tehnic de la un şomaj, iar clubul îi înţelege la finalul campionatului şi nu cere sume mari în schimbul unui eventual transfer.

Calitatea de zombi de-abia de aici începe. Cupele europene, am spus, sunt istorie, cel puţin un sezon. Achiziţiile de jucători şi întărirea lotului sunt vise şi amintiri frumoase din trecut. Plecările sunt de aşteptat. Bătaia nedecisă din Old Firm cu rivala Celtic pare deja adjudecată de adversari pentru o bună bucată din viitor.

Pentru Rangers totul se traducere într-un fel de alungare din Olimp. Clubul a fost dezbrăcat de aura mitică, echipei i-a fost redat statutul de muritor de rând. De acum lupta se va da la cuţite cu Hearts, Motherwell sau Dundee United pentru un loc cât mai sus în clasament sau chiar cu Dumfermline sau Hibernian pentru salvarea de la retrogradare.

La 140 de ani de la înfiinţare, Rangers a pierdut cam totul şi a căpătat la schimb doar şansa unui nou început.

Comenteaza cu Facebook!

*