Portarii. Cei mai buni, cei mai slabi
25 ianuarie 2013, 13:19 Cifre


Un clasament sau o statistică sunt relevante doar în măsura în care sunt confirmate din mai multe puncte de vedere. V-am prezentat un top 20 al celor mai în formă portari din acest sezon, graţie datelor prezentate de whoscored.com.

Acelaşi site care colectează şi interpretează date a publicat o nouă ierarhie, bazată de această dată pe ceea ce ar trebui să fie esenţa meseriei de portar: duelurile directe cu adverarul prin prisma raportului intervenţii salvatoare/şuturi pe poartă.

Aici intervine un singur virus, dar major, care afectează topul celor buni dar dă greutate în cealaltă parte, atunci când analizăm performanţele celor slabi. Vorbim despre  puterea ofensivă a echipei, adică de capacitatea unei grupări de a-l ţine pe adversar departe de propria poartă.

Numărul unu la cei buni este Neuer de la Bayern, cel care a încasat doar 7 goluri şi a reuşit 12 partide fără să scoată mingea din plasă. Dar câte şuturi pe poartă a avut de apărat Neuer în tot sezonul? Fix 47, adică tot atâtea cât Wayne Hennessey de la Wolverhampton primea în doar 3 meciuri!

Numărul unu la cei slabi este Novaes de la Bastia. A avut de apărat 59 de şuturi dar a primit 29 de goluri. Ceea ce ne arată că defensiva francezilor este şubredă şi îşi expune portarul unor situaţii pe care nu le poate rezolva.

Surprinde poate prezenţa în topul proştilor a lui Friedel şi Lloris. Cei doi portari de la Tottenham au procentaje de 55-60% dar echipa lor se luptă pentru un loc de Champions League. Iar de aici înţelegem că ofensiva lui Spurs compensează lipsurile defensivei.

Foto: whoscored.com

Foto: whoscored.com

Comenteaza cu Facebook!

*