Politica faultează fotbalul. Noi reglementări pentru transferuri de la Uniunea Europeană
11 februarie 2013, 12:32 Fotbal Extern
[dropcap]ISTORIA TRANSFERULUI[/dropcap] Să începem cu începutul. Ce e un transfer, când a apărut, de ce și cum se făcea inițial.

Până în 1885, un fotbalist putea să joace câte meciuri voia la ce echipă voia. Totul era la mica înțelegere așa că unii fotbaliști circulau liberi pe la câte 5-6 echipe în același sezon.

Din 1885 a fost introdusă „înregistrarea jucătorilor” ceea ce însemna că un fotbalist înregistrat la o echipă înaintea sezonului nu mai putea juca pentru alta fără acceptul federației.

Din 1894, pentru ca grupările bogate să nu strângă toată crema fotbaliștilor de calitate, jucătorii înregistrați la o echipă nu puteau pleca la alta decât cu acordul clubului mamă. Un pic de sclavagism cu intenții bune.

Cazul  lui Herbert Kingaby, din 1912, a fost la un pas să transforme pentru totdeauna sistemul. Jucătorul a dat în judecată pe Aston Villa pentru că nu-l lăsa să plece. Charles Sutcliffe, avocatul clubului, a reușit să întoarcă din drum o prevedere luată din nou la puricat peste o jumătate de secol și anume dreptul la muncă al individului. Până în 1963, un club putea păstra fotbalistul cât voia, nu îl folosea în meciuri și nici nu îl plătea (pentru că nu juca!).

În 1959, George Eastham a dat prima lovitură sistemului. Newcastle a refuzat să-l lase să se transfere, jucătorul a dat clubul în judecată și a câștigat după 4 ani la Înalta Curte de la Londra.

Concret, din 1963, niciun fotbalist nu mai era legat de clubul mamă sau de cel la care ajungea la un moment dat mai mult decât scria în contract. La finalul înțelegerii, ori semna prelungirea, ori avea dreptul să meargă în altă parte iar clubul încasa suma de transfer. O realitate care s-a modificat aproape de zilele noastre.

Comenteaza cu Facebook!

*