Piksi
Piksi
22 mai 2012, 14:24 Fotbal Extern

Foto: dailymail.co.uk

Unii fotbalişti nu au nevoie de 50 de goluri pe sezon. Îşi păstrează statutul chiar şi când nu mai sunt titulari, chiar şi atunci când accidentările se joacă cu destinul lor, ba chiar şi atunci când au lăsat de-o parte cariera activă. E suficient ca mingea să plutească în aer şi au uitat. Au uitat de costumul, cravata şi pantofii negrii din picioare. Au uitat că au trecut de 40 de ani şi că vremurile de odinioară circulă acum, în varianta modernă, pe internet, şi mai puţin prin cărţile despre istoria sportului. Simt iarăşi chemarea, fie doar şi pentru un singur şut. 

Dragan Stojković n-a fost niciodată atât de mare pe cât ar fi putut să fie. Fanii înrăiţi ai sârbului blesteamă şi acum accidentările idolului lor. Marseille, ceea ce ar fi trebuit să fie trambulina de lansare spre fotbalul mare s-a transformat pentru cel poreclit Piksi într-o groapă cu nisip, iar în loc de glorie viitorul i-a făcut cadou un transfer în Japonia. Cei care l-au văzut măcar o singură dată cum îşi încolăceşte adversarii cu o cascadă de driblinguri fine, cei care i-au admirat sângele rece acolo unde venele celorlalţi fierbeau la temperatura soarelui, cei care au râs şi au povestit mai departe cum oprea Piksi mingea pe linia porţii adverse după ce fenta portarul, cei care au simţit că vor să înoate şi ei alături de sârb pe oricare dintre terenurile inundate, toţi aceştia nu sunt fanii statisticilor, nu preţuiesc baloanele de aur, nu contorizează titlurile câştigate şi nici nu dau prea mulţi bani pe galele cu multe reflectoare şi cu vedete care îşi strâng mâinile după ce s-au felicitat în prealabil pentru una sau pentru alta.

Piksi a jucat 20 de ani dar nu a ajuns la nivelul la care au făcut-o alţii din generaţia sa, precum Savicevici, Prosinecki, Sinisa Mihajlovic sau Darko Pancev, asta ca să numim doar câţiva dintre foştii săi colegi de la Steaua Roşie Belgrad. Sau cel puţin nu a ajuns la acelaşi nivel pe căile în general acceptate ca măsură a valorii, pentru că Dragan a fost căpitanul Iugoslaviei cu toate vedetele momentului în lot şi nimănui nu i-ar fi trecut prin cap că ar fi fost altcineva mai potrivit pentru acest rol.

[DDET VIDEO: GOLURI DRAGAN STOJAKOVIC]

[/DDET]

Acum să nu mă înţelegeţi greşit. Dragan Stojković are un palmares suficient de cuprinzător, doar că moştenirea pe care a lăsat-o în urmă are cu totul alte semnificaţii. Nicio descriere nu ar putea să o ilustreze mai bine decât un alt moment marca Piksi. Se întâmpla în 2009. Sârbul se lăsase de fotbal de aproape 8 ani. Revenise la Nagoya ca antrenor. Meciul cu Yokohama se apropia de final. Un jucător al adversarilor era accidentat iar portarul a degajat în afara terenului. Doar că mingea nici nu a mai apucat să atingă pământul. Piksi, la costum şi cravată, a reluat din aer cu un şut bombă fix din dreptul băncii de rezerve. Mingea s-a oprit în plasă iar tribunele au explodat. Stojković s-a bucurat ca în vremurile bune dar arbitrul nu a avut milă şi l-a eliminat!

Dacă întreabă cineva ce a fost de capul lui Dragan Stojković şi ce treabă a avut cu fotbalul, e suficient să privească imaginile de mai jos.

Viitorul? Să ne gândim doar că în 1996, nimeni nu prea ştia cine e Wenger. Un francez simandicos cu ochelari cu rama subţire care antrena chiar acolo unde o face acum Piksi, la Nagoya Grampus Eight. A fost adus pe Highbury iar restul e istorie! Acum un an, Arsene a fost întrebat pe cine ar vedea în locul său, la cârma tunarilor. A răspuns simplu, dar surprinzător: Piksi Stojković! De ce, au întrebat sideraţi jurnaliştii. Pentru că amândoi tânjim după perfecţiune în fotbal, a replicat francezul.

 

Comenteaza cu Facebook!

*