ghiggia
Omul care a făcut Maracana să tacă
29 august 2012, 11:52 Fotbal Extern
Foto: goal.com

Se spune că doar doi oameni au adus liniştea pe Maracana. Unul a fost Papa de la Roma, celălalt, Frank Sinatra. Ei bine, de fapt au fost trei. Ultimul, este un fotbalist despre care am mai vorbit pe aici. A marcat primul gol pentru Penarol într-un meci rămas în istoria fotbalului ca El Clasico de la Fuga, după ce una dintre echipe a plecat la pauză, de teamă să nu fie umilită pe teren (povestea aici). Acelaşi fotbalist care a ajuns apoi în Europa şi a explodat la AS Roma, echipă pentru care a jucat peste 200 de meciuri în şapte sezoane.

Finala mondialelor din 1950 a adus faţă în faţă Uruguay şi Brazilia. A fost ultimul meci dintr-un sistem de grupe folosit o singură dată la turneele finale. Brazilienii, gazde ale competiţiei, aveau nevoie de un egal în timp ce adversarii erau obligaţi să câştige.

Friaca a deschis scorul pentru Brazilia în minutul 47 şi Maracana, templul fotbalului sud american a luat foc. În tribune se aflau 200.000 de spectatori. În minutul 67, Schiaffino a egalat dar rezultatul rămânea de partea gazdelor.

Alcides Ghiggia, omul cu golul din Clasico de la Fuga, a înscris şi el în finala mondială cu 10 minute înainte de ultimul fluier al arbitrului şi a adus liniştea acolo unde vulcanii eraupeau din cinci în cinci minute.

Uruguay a câştigat cu 2-1 şi a luat al doilea titlu din istorie, iar Ghiggia a rămas în amintirea fanilor ca a treia persoană care a făcut Maracana să tacă.

Mai jos, un filmuleţ despre turneul final din 1950.

Comenteaza cu Facebook!

*