Demba Ba la West Ham
Musulmanii şi dobânda la împrumut
10 octombrie 2012, 16:56 Anglia
Foto: nevercaptainnickybutt.com

Sharia, codul moral şi religios al Islamului. După el se ghidează mai ales practicanţii, printre care şi mulţi fotbalişti. Una dintre multele interdicţii se referă la felul în care un bun credincios îşi manageriază banii. Practic, musulmanii nu au voie să profite, iar dobânda, plătită sau încasată, pentru un credit/împrumut, este interzisă. În urmă cu ceva vreme Kanoute, la Sevilla, a avut o problemă. Sponsorul principal, o casă de pariuri online, activa chiar în domeniul interzis, iar fotbalistul a continuat să joace dar fără numele respectiv pe tricou.

Acum pare mult mai complicat. Wonga (un fel de Provident englezesc) va sponsoriza de la anul pe Newcastle. Banii sunt buni. Problema vine de la armada musulmană pe care Pardew o are sub comandă. Demba Ba, Papis Cisse, Cheik Tiote şi Hatem Ben Arfa sunt toţi practicanţi musulmani, iar sponsorul este fix un cămătar.

O variantă a fost oferită de exemplul lui Kanoute. Cei patru vor juca fără sponsor pe piept. „Dacă sunt în acelaşi timp în echipă oricum vor fi alţi şapte care afişează logo-ul, aşa că acoperirea există şi ar fi suficientă” a declarat Shaykh Ibrahim Mogra, secretarul general al consiliului musulman din Marea Britanie.

A doua variantă este cea extremă. Fotbaliştii pot cere desfacerea contractelor de joc pe motive religioase.

A treia variantă ar fi cea mai pe placul conducerii. „Sharia lasă individului posibilitatea de a alege. Dacă jucătorii nu au nicio problemă cu logo-ul respectiv, atunci pot să apară cu el pe piept, nu-i împiedică nimeni!” (Shaykh Ibrahim Mogra)

Cel puţin în cazul lui Demba Ba, lucrurile par limpezi. Senegalezul a jucat cu SboBet (casă de pariuri din Asia) pe tricou în perioada West Ham. În cazul celorlalţi, trecerea de la Northern Rock la Wonga ar putea fi destul de lină. Actualul sponsor activează tot în domeniul financiar.

Comenteaza cu Facebook!

*