Mondialele măsluite
29 ianuarie 2013, 17:19 Mondiale


Foto: jurnalul.ro

Foto: jurnalul.ro

Puterea presei a crescut mult în ultimele decenii. Să nu uităm că Nixon şi-a pierdut mandatul de preşedinte al SUA din cauza unor jurnalişti, că Enron, gigantul de pe piaţa energetică a americanilor a căzut după ce un ziarist şi-a pus cea mai simplă întrebare dintre toate cele posibile: „de unde fac ăştia atâţia bani când operaţiunile desfăşurate nu susţin veniturile raportate?!?”.

Să nu uităm că tot ce e ascuns sub preş poate fi la fel de simplu dezgropat printr-un simplu act jurnalistic (nu, ţâţele goale din tabloide şi mameluceala de pe la Măruţă nu este act jurnalistic)!

Următorul mare scandal ne aşteaptă la colţ. France Football afirmă că are dovezile cu care să susţină următoarea afirmaţie: acordarea dreptului de ţară gazdă a CM 2022 către Qatar a fost măsluită!

Publicaţia care acordă, cot la cot cu FIFA, titlul de cel mai bun fotbalist al anului, trofeu câştigat pentru a patra oară consecutiv de Messi, nu a avut nicio reţinere să-şi investigheze partenerul. Şi spune aşa:

France Football a condus o anchetă pe cont propriu asupra desemnării Qatarului drept ţară gazdă a mondialelor. Această acordare s-a produs cu 12 ani înaintea competiţiei, inedit şi record în istoria anterioară a fotbalului.

Rezultatul investigaţiilor este surprinzător. Printre actele de corupţie şi mită pe care le-am identificat, dincolo de scandalul iminent, cel mai important aspect al anchetei se rezumă la o întrebare: ar trebui ca votul acordart Qatarului să fie anulat?

Ce demonstrează ancheta francezilor? Că cei din Qatar au cumpărat voturile şi au învins astfel concurenţa mult mai credibilă care venea din USA, Coreea de Sud, Japonia şi Australia. France Football susţine că voturile lui Issa Hayatou şi Jacques Anouma, reprezentanţii Africii, au costat câte 1,5 milioane de euro. Alte patru voturi de pe continentul negru ar fi costat 1,2 milioane de euro.

În plus, au existat şi presiuni politice la vârf. Preşedintele UEFA, Michel Platini, ar fi fost influenţat de preşedintele din acel moment al Franţei, Nicholas Sarkozy, să susţină candidatura Qatarului. Ce au primit francezii la schimb? Păi să ne gândim cine a început să investească în PSG, la doar un an distanţă. Surpriză sau nu:  Qatar Investment Authority!

Ancheta cotidianului va fi preluată acum de organele abilitate. Probabil va fi scandal mare şi la fel de probabil, nişte sume imense vor lua drumul redacţiei în cazul în care se va ajunge la un acord prin care „facem aşa să fie totul bine!”

Comenteaza cu Facebook!

*