Mondiale (24): regele şi mondialele
3 iunie 2014, 11:08 Mondiale


Gustaf al V-lea a trăit 92 ani, dintre care 43 a fost regele Suediei. Pe lângă simpatiile naziste de care nu ne ocupăm aici, îi plăcea şi fotbalul, iar soarta i-a scos în cale o aniversare care promitea multe. Era 16 iunie 1938. Ziua Regelui. Gustaf al V-lea al Suediei, fiul Sophiei de Nassau, sărbătorea80 de ani în capitala Stockholm.

16 iunie 1938, aceeaşi zi. 1.878 kilometri distanţă, Parc des Princes din Paris, naţionala Suediei condusă de Josef Nagy întâlnea Ungaria. Cine câştiga duelul se califica în finala mondialului francez. Sărbătoritul nordic aştepta veşti bune de ziua sa. 3 goluri Zselenger, unul Sas şi unul Sarosi au adus însă victoria ungurilor. Pentru Suedia, Nyberg a reuşit punctul de onoare într-un meci care a propus o altă legendă a competiţiei. Se spune că aşa de slab au jucat nordicii încât o mierlă (un păsăroi negru) a putut fi văzută de cei peste 20.000 de spectatori, cum se plimba tacticoasă în jumătatea maghiară de teren.  O legendă, bineînţeles.

Douăzeci de ani mai târziu mondialele veneau în Suedia lui Gustav al V-lea. Gustav nu a mai apucat să se bucure de ele. Murise deja din 1950, dar s-a bucurat fiul său. Pe tron era Gustav VI Adolf, cunoscut ca profesor amator, iubitor de biblioteci, dar şi ca mare fan al fotbalului. În 1958, anul mondialului suedez, Gustaf al VI-lea avea 76 de ani.

Comenteaza cu Facebook!

*