Mondiale (20): primul autogol
21 mai 2014, 11:13 Mondiale


Un gol în propria poartă cântăreşte greu atunci când e marcat la mondiale. Escobar al columbienilor a plătit cu viaţa greşeala fatală comisă la turneul final din Statele Unite.

Lista celor care şi-au perforat propria poartă în meciuri cu miză de la mondială conţine nume mari ale fotbalului. Dar primul care a reuşit o astfel de performanţă se pierde în negura istoriei.

9 iunie 1938

Elveţia şi Germania disputau rejucarea partidei de cu 5 zile mai devreme, încheiată cu 1-1 pe tabelă. Cine câştiga, se califca în sferturi.

Ernst Loertscher a înscris în proprie poartă primul autogol din istoria mondialelor. Era minutul 22, iar Germania conducea deja cu 2-0. Meciul părea jucat în favoarea nemţilor, adversarii erau cu moralul la pământ. Surprinzător însă, elveţienii au întors scorul şi s-au impus cu 4-2. Unul dintre golurile Elveţiei i-a aparţinut lui Alfred Bikel, unul dintre doar cei doi fotbalişti din istorie care au prins mondialele pe teren şi înainte şi după război (Franţa 1938 şi Brazilia 1950).

De atunci şi până în prezent s-au marcat alte 27 de autogoluri la mondiale. Unele dintre ele aparţin câtorva jucători cu nume şi mare ştaif, de la care nimeni nu s-ar fi aşteptat la o astfel de ispravă:

  • Berti Vogts – 21 iunie 1978 – în Austria – RFG 3-2
  • Sinisa Mihajlovic – 21 iunie 1998 – în Germania – Iugoslavia 2-2
  • Carles Puyol – 7 iunie 2002 – în Spania – Paraguay 3-1

 

Comenteaza cu Facebook!

*