WEB-banner
Mingea viitorului
30 septembrie 2012, 12:20 Inedit
Foto: unchartedplay.com

Bucăţi de piele tăiate cu o presă mecanică. Decupaje manuale. Cusători fără niciun fel de trăsături asiatice! Doar câteva din imaginile devenite, între timp, o raritate. Dincolo de fotbaliştii în sine, balonul este al doilea cel mai important obiect, fără de care un meci nu poate începe, iar fabricarea lui părea, acum o jumătate de secol, mai mult o artă cu zâmbetul pe buze şi mai puţin o goană după producţia în masă! Aşa era odată. Acum e altfel.

AICI e articolul despre mingea din 1956. Pe atunci era clar. Fabricarea balonului avea un scop precis, simplu şi clar, iar mingea ajungea pe teren spre încântarea jucătorilor şi spectatorilor.

2012. Faceţi cunoştinţă cu Sokket! Este creaţia mentală a studenţilor de la Harvard, atent supravegheaţi de profesorul coordonator. Mingea respectă standardele profesioniste, arată identic cu oricare alta, se poate juca fotbal cu ea doar că… Doar că mai face ceva. Sokket produce energie electrică! Transformă atingerile în ecuaţii complexe şi apoi, minune, în lumină! Un sfert de oră de joc este suficient pentru alimentarea unui bec economic timp de 3 ore. Închipuiţi-vă că fiecare minge din lume ar avea implementată tehnologia lui Sokket! Nu ar rezolva problema iluminatului public din New York, dar Burundi sau Rwanda probabil că ar fi mulţumite să-şi scoată satele din beznă cu energie fotbalistică.

2013. Faceţi cunoştinţă şi cu Ludo! Acest balon, frate de sânge al lui Sokket pentru că a fost dezvoltat de aceeaşi companie, este şi mai special. Dacă primul producea energie pentru ţările în curs de dezvoltare, Ludo strânge bani pentru cauze nobile. Mingea are un cip integrat care se conectează la o platformă online de jocuri. Acolo încarcă „play time” pentru împătimiţii calculatoarelor care îl cumpără iar banii astfel rezultaţi sunt cheltuiţi în scopuri caritabile.

Aşa-i că nu mai priviţi cu aceiaşi ochi o băşică din bucăţi de piele tăiate, decupate şi cusute spre deliciul iubitorilor de fotbal din lumea largă?!?

* aici, site-ul creatorilor lui Sokket şi Ludo

 

Comenteaza cu Facebook!

*