Penalty in meciul Italia - Olanda de la Euro 2000
Cu ce înlocuim penalty-urile de departajare
28 mai 2012, 11:25 Fotbal Extern
Foto: whoateallthepies.tv

Discutăm despre o problemă veche pe care fotbalul a încercat să o rezolve cum a putut dar la care s-a întors de fiecare dată. Cum se încheie un meci în care nu e loc de egalitate? Soluţia actuală, cea a seriilor de lovituri de departajare este deocamdată singura viabilă, cu toate că nu se bucură de prea multă popularitate în rândul celor implicaţi. Atunci când un meci mare are nevoie de loteria penalty-urilor corul nemulţumiţilor înalţă ode pentru schimbare iar urmările unui Bayern-Chelsea decis chiar după aceste reguli nu a făcut excepţie. Soluţia ar putea veni, paradoxal, chiar de la preşedintele învinşilor. Franz Beckenbauer a fost însărcinat de şeful de la FIFA să găsească o nouă metodă, mai puţin crudă, pentru identificarea învingătoarei după un meci egal.

Beckenbauer conduce și Football Task Force 2014, o organizație care se ocupă cu de toate (am mai discutat despre această inițiativă AICI). Dincolo de fair-play, grupul condus de bătrânul Franz are ca prim scop îmbunătățirea calității fotbalului înaintea mondialelor de peste 2 ani. În această idee, Sepp Blatter s-a gândit la neamț ca la cea mai potrivită persoană în stare să rezolve o situație atât de spinoasă: „Fotbalul se transformă în tragedie atunci când ajunge la penalty-uri. Își pierde esența. Sper ca Franz Beckenbauer și grupul său să găsească o soluție mult mai potrivită, dacă nu acum, măcar pentru viitor.”

Blatter are dreptate atunci când vorbește despre esența fotbalului. Acest sport este unul de echipă, decis pe teren 11 contra 11. Penalty-urile nu respectă acest spirit pentru că se tranșează individual, un portar față în față cu un adversar.

Variantele posibile nu sunt chiar așa multe. Unele au mai fost folosite în timp ce altele frizează utopia.

Comenteaza cu Facebook!

*