Iugoslavia – naţionala fantastică din 2013
23 octombrie 2013, 12:39 Mondiale


Nu mai există ca stat din 1992. Asta ca să amestecăm un pic fotbalul cu politica, mai ales că FIFA nu găzduieşte în competiţiile sale naţionalele ţărilor aflate în dubiu la nivel de recunoaştere internaţională.

Iugoslavia a performat admirabil la nivel de selecţionată. Locul trei la mondialele de debut, cele din 1930. Semifinale în 1962, sferturi în 1990. Două finale de campionat european plus un loc patru.

Acum, la peste două decenii de la destrămarea federaţiei iugoslave, celor din zonă nu le trece prin cap vreun gând de unire dar nu se pot abţine să nu se gândească la fotbalul jucat „împreună”.

Iată şi de ce:

Samir Handanovic (Slovenia, Inter Milano), Branislav Ivanovic (Serbia, Chelsea), Nemanja Vidic (Serbia, Manchester United), Nevon Subotic (Serbia, Borussia Dortmund), Emir Spahic (Bosnia, Bayer Leverkusen), Luka Modric (Croatia, Real Madrid), Mateo Kovacic (Croatia, Inter Milano), Ivan Rakitic (Croatia, Sevilla), Miralem Pjanic (Bosnia, Roma), Stevan Jovetic (Muntenegru, Manchester City), Mario Mandzukic (Croatia, Bayern Munchen), Edin Dzeko (Bosnia, Manchester City)

Cu un astfel de lot, o Iugoslavie unită ar putea emite lejer pretenţii la fazele finale ale mondialelor din 2014. Chiar şi aşa, o parte dintre băieţii de mai sus se vor regăsi pe teren vara viitoare. Bosnia este deja calificată la turneul final iar Croaţia are şanse mari să ajungă acolo după barajul cu Islanda.

18-10-13-Mapa-de-Yugos

Comenteaza cu Facebook!

*