world-cup-soccer-ball
Întâmplări de la Mondiale: Scor fluviu, marcatori gârlă
19 februarie 2011, 08:02 Mondiale

Foto: 670.wikispaces.com

Meciurile cu goluri multe scot la rampă talentele. Hattrick-urile sunt rare, dar un 7-3 pe tabelă înseamnă o şansă mare pentru marcatorii de triple. Mondialele au şi ele scorurile lor grandioase. Fotbalul ar fi mai sărac fără Austria – Elveţia 7-5 din 1954, sau Brazilia – Polonia 6-5 din 1938. În acest duel, Ernest Wilimowski a devenit primul jucător din istoria mondialelor cu 4 goluri marcate într-o partidă. Prestaţia sa a fost inutilă pentru Polonia, care a pierdut la limită calificarea în sferturi. Oleg Salenko a dat 5 goluri în Rusia – Camerun 6-1. Chiar şi mai rare decât atât sunt meciurile în care marchează aproape toată echipa.

18 iunie 1974, Parkstadion din Gelsenkirchen

Foto: en.wikipedia.org

Iugoslavia întâlnea Zairul într-un meci clişeu, care nu a pus nicio secundă problema câştigătoarei. Arbitru: Omar Delgado din Columbia.

Africanii au rezistat doar 8 minute fără să ia gol, iar iugoslavii au marcat apoi câte unul la fiecare 10 minute. S-a terminat 9-0, cu Dusan Bajevic autor al unui hattrick.

Meciul nu a rămas în analele sportului din cauza atacantului de la Velez Mostar. Istoria l-a trecut în catastif drept partida cu cei mai mulţi marcatori de la mondiale. Nu mai puţin de 7 iugoslavi au încheiat meciul cu cel puţin un gol la activ.

Foto: en.wikipedia.org

În afară de Bajevic au mai punctat: Dzajic, Surak, Katalinski, Bogicevic, Oblak şi Petkovic.

Trei zile mai târziu, Zairul a ieşit din nou la rampă. N-a mai fost ciuca bătăilor ci l-a propus lumii pe Mwepu Ilunga cu un gest la fel de unic, într-un meci condus de la centru de românul Nicolae Rainea.

Comenteaza cu Facebook!

*