India mistică
15 iunie 2013, 10:30 Inedit


Foto: justyelp.com

Foto: justyelp.com

Cei care l-au citit pe Eliade ştiu că timpul trece altfel pe malul Gangelui. Cobrele dansează lasciv în coşuri de nuiele iar cei vii se scaldă în apa în care sunt înmormântate ritual rămăşiţele incinerate ale celor morţi.

La rândul său, fotbalul indan trebuie aşadar să fie special.

În 1950 federaţia lor s-a retras de la mondiale. India se calificase dar nu a jucat efectiv la competiţia din America de Sud. Motivele au intrat deja în legendă. Cel mai popular spune că federaţia internaţională de fotbal le-a interzis indienilor să joace desculţi iar aceştia au decis să nu mai onoreze participarea.

Desculţi adică aproape de origini, una cu pământul din care s-a plămădit fiinţa.

Apoi se povesteşte despre un meci istoric cu Nigeria. Bineînţeles că nu sunt imagini şi nu există o dată concretă a disputării partidei dar legenda spune că India a câştigat cu 99-1. Asta pentru că africanii fuseseră vrăjiţi prin practici de-ale brahmanilor, că cei 11 jucători indieni deveneau ca prin minune 22, că autorul singurului gol al adversarilor a murit pentru că indienii transformaseră mingea în piatră. Legenda este mult mai populară în Nigeria, o alţă ţară plină de voodoo şi de practici cu iz de gris-gris!

În Sudan (oare de ce aici?!?) există o legendă conform căreia India a bătut Brazilia cu 50-0. Portarul sud-american fusese hipnotizat iar când mingea se apropia de poartă se arunca disperat în cealaltă direcţie pentru că vedea un şarpe sau un tigru dezlănţuit care vine spre el. În urma acelui meci FIFA ar fi interzis participarea Indiei în orice competiţie importantă.

Adevărată este doar întâmplarea din 1950. Restul sunt poveşti frumoase cu care bunicii de peste vremuri şi-au ademenit nepoţeii creduli către fotbal.

Comenteaza cu Facebook!

*