battiston
Galbenele fluviu versus Schumacher-Battiston
8 mai 2012, 15:52 Mondiale

Foto: worldcupblog.org

Protecţia jucătorului. Aşa se cheamă una dintre motivaţiile trecute în regulamentul arbitrului prin care atacurile dure de pe teren se pedepsesc exemplar. S-a dorit fluidizarea meciului, s-a dorit scutirea unui Maradona modern de ceea ce n-a fost scutit Diego: zeci, sute, mii de fundaşi cu crampoanele sus. Fragmentarea fotbalului cu intrări criminale a dus la o soluţie logică pe hârtie, logică pentru evitarea neplăcerilor dar care a avut un rezultat prea puţin scontat: fragmentarea jocului din cauza numărului de întreruperi dictate de arbitru. Dintr-o extremă s-a trecut în cealaltă, iar multe campionate (mai puţin cel englez) asistă cu mici pauze la simfonia cu un singur instrument: fluierul arbitrului.

Nu există nicio lege care să transforme subiectivitatea într-o normă contabilă după cum nici afectivitatea nu poate fi tranşată de eventuala introducere a probei video şi în fotbal.

În momentul în care durităţile inundau jocul, opţiunea de atunci părea viabilă şi chiar este, în mare măsură. Să ne închipuim cum ar fi să vedem şi astăzi pe teren ceea ce s-a întâmplat pe 8 iulie 1982. Franţa şi Germania îşi disputau semifinala mondialului spaniol, Platini l-a deschis inspirat pe Battiston (intrat pe teren cu mai puţin de 10 minute în urmă), legenda din poarta nemţilor, Harald Schumacher, a intervenit din postură de 1-1 iar ambii jucători s-au ciocnit în aer. Merită menţionat că portarul german nu a intenţionat nicio secundă să joace mingea. Singura circumstanţă atenunată care i se poate acorda este aceea că a sperat ca francezul să se ferească în cealaltă direcţie. Rezultatul a fost surprins perfect de camerele de luat vederi: Battiston întins inconştient pe teren cu mandibula ruptă după ce a recepţionat un şold în plină figură de la Schumacher. Nu a mai putut continua şi a fost înlocuit de Christian Lopez. Arbitrul prezentului ar fi dictat eliminare. Charles Korver nu a scos din buzunar nici galbenul. Mai mult decât atât, arbitrul olandez nu a considerat că este cazul să dicteze măcar fault, iar jocul s-a reluat cu repunere din marginea careului mic al nemţilor.

„Rezultatul a fost un dezastru dar nu am procedat greşit. Şi acum aş face la fel. Fie că mă credeţi, fie că nu, eu doar am încercat să fac o deposedare, nu mi-a trecut nicio secundă prin cap să-l faultez pe Patrick!” (Harald Scumacher pentru Bild, în 1997)

„Acum, după ce am făzut faza, aş dicta roşu fără discuţie!” Charles Korver, arbitrul întâlnirii.

În momentul faultului scorul era 1-1. Franţa a condus şi cu 3-1 dar partida s-a decis la loviturile de departajare, acolo unde Germania a câştigat după ce Schumacher a apărat două penalty-uri.

Comenteaza cu Facebook!

*