Olli Rehn
Fotbalul şi politica (II)
25 octombrie 2011, 11:04 Fotbal Extern


Olli Rehn

Foto: AP Photo/Virginia Mayo

O iubire aproape imposibilă. Asta doar dacă am consulta cerinţele standard, necesare pentru îndeplinirea fiecăreia dintre cele două meserii. De o parte condiţie fizică, determinare, tehnică şi talent pentru o centrare perfectă, de partea cealaltă spirit oratoric, charismă şi cunoştinţe mai mult teoretice şi mai puţin practice. Există totuşi şi din cei care au şters graniţa dintre fotbal şi politică. Jucători cu talent oratoric deveniţi ulterior oameni de stat de primă mână. Majoritatea celor care s-au riscat şi cu o carieră în viaţa societăţii au făcut-o doar pe spezele capitalului de imagine strâns în perioada în care au jucat fotbal şi nu au reuşit să se ridice la aceeaşi înălţime şi pe culmile politicii.

Olli Rehn este comisar european pentru economie. Asta după o serie de funcţii la fel de strălucite în trecut, printre care vice-preşedinte al Partidului de Centru din Finlanda sau membru în Parlamentul European în ultimii 7 ani. Finlandezul are în spate şi o carieră fotbalistică. A jucat în prima ligă din ţara natală pentru Mikkelin Palloilijat.

Prim ministrul Ungariei, Viktor Orban este şi un fotbalist împătimit, ce e drept, doar la nivel de amatori. Orban a jucat pentru Felcsut FC iar legenda spune că a amânat o şedinţă a cabinetului maghiar pentru că se afla în cantonament cu echipa.

Romario nu mai are nevoie de niciun fel de prezentare. Romario fotbalistul, campion mondial cu Brazilia, Romario golgererul, mijlocaşul lui PSV sau Barcelona. Ambiţiile sale politice l-au dus, anul trecut, până în Camera Deputaţilor din Parlamentul Braziliei. Alegătorii au votat cu sufletul de suporteri iar candidatul partidului socialist a fost pe locul şase la numărul de voturi în circumscripţia din Rio de Janeiro.

Foto: Tullio M. Puglia/Getty Images

Gianni Rivera are patru mondiale la activ cu Italia, peste 500 de meciuri pentru AC Milan, trei campionate, patru cupe, un titlu de golgeter şi două Cupe ale Campionilor Europeni în palmares. Pentru el, am fi rezervat o continuare a carierei ca antrenor sau conducător de club şi aşa a şi fost. Rivera a ocupat fotoliul de vicepreşedinte al milanezilor până în 1986, atunci când la conducerea clubului a sosit Silvio Berlusconi. Mai departe însă, Rivera a preferat politica, un domeniu în care a performat exact ca în fotbal. După câteva mandate în parlament a ajuns subsecretar de stat pe probleme de apărare în guvernul Romano Prodi.

Lupii tineri vin tare din urmă. Roman Pavlyuchenko are doar 29 de ani şi este atacantul lui Tottenham. Din 2008 are şi o funcţie politică. A candidat pe listele Rusiei Unite şi a câştigat un post de consilier regional în Stavropol. Şi Andrey Arshavin a fost aproape de o carieră politică alături de partidul lui Vladimir Putin, dar a renunţat să mai candideze cu puţin timp înainte de startul alegerilor.

Comenteaza cu Facebook!

*