Iarna 1963. Anglia
Fotbal cu patine
5 iulie 2011, 08:48 Anglia


Iarna 1963. Anglia

Foto: footballchatter.com

Anglia, iarna 1962-1963. „Winter from Hell” aşa cum a fost numită cu respect de localnici a pus punct oricărei activităţi în aer liber. Într-un campionat care ia pauză doar cât să respire, din decembrie şi până la finalul lui martie, s-au jucat doar 14 partide în primele patru divizii. Minus 20-30 de grade celsius, zăpadă de un metru, viscol, îngheţ general. Pentru englezi a fost cea mai grea iarnă din 1740 şi alta ca ea nu a mai fost până în zilele noastre. Iubitorii fotbalului au fost nevoiţi să se mulţumească cu altceva.

Sărbătorile fără fotbal în insulele britanice nu au niciun farmec. Şi nici nu au avut în iarna de temut de acum cincizeci de ani. Amorţeala de afară a pus stăpânire şi pe sufletele dornice de un meci bun pe o vreme, măcar apropiată de temperatura îngheţului.

Iarna in Manchester - 1932

Foto: chicagonow.com

Abia pe la mijlocul lui martie, conducerea unui club obscur din liga a treia s-a gândit că ar fi o idee bună să facă totuşi ceva. Fotbal nu se putea juca pe „The Shay” dar cel puţin se putea patina. Gazonul era acoperit de un strat generos de zăpadă care s-a compactat şi a îngheţat bocnă din cauza temperaturilor criminale.

Pe 2 martie 1963, arena lui Halifax a fost deschisă oficial amatorilor de patinaj, gata să facă balet pe gheaţă în schimbul câtorva penny. Sute de englezi şi-au luat prietenii şi familiile şi au venit să se distreze. Mutarea a fost una de bun augur pentru starea de spirit a fanilor, dar nu le-a ajutat prea mult şi fotbaliştilor. Halifax a retrogradat în acel sezon în liga a patra. În 2008 a falimentat, dar a fost înscris sub alt nume în liga de amatori.

Comenteaza cu Facebook!

*