FIFA modifică legea offside-ului
25 iunie 2013, 10:21 Regulile Jocului
Foto: en.wikipedia.org

Foto: en.wikipedia.org

A apărut, a evoluat, s-a transformat şi s-a adaptat odată cu fotbalul însuşi. Acum, legea offside-ului mai suferă o modificare în urma căreia arbitrii să aibă o viaţă mai uşoară pe teren iar controversele să fie lămurite cu mai multă promptitudine.

În general, offside este atunci când un jucător care atacă poarta adversă primeşte mingea când între el şi buturile adverse se află mai puţin de doi adversari (de obicei portarul plus încă un jucător de câmp).

Există şi un offside pasiv pe care legea nu-l mai sancţionează şi anume jucătorul care atacă dar care nu primeşte balonul. De aici rezultă offside-ul pasiv activat (atunci când un jucător aflat iniţial în poziţie nesancţionabilă de offside se implică în joc la o minge care ricoşează din bară sau dintr-un adversar) caz în care arbitrul trebuie să oprească jocul. Dacă adversarul joacă mingea (adică nu e caz de ricoşare involuntară) atunci atacantul aflat în offside pasiv nu se activează.

Asta presupune că atât liniorii cât şi centralii trebuie să ţină minte, fotografic, cadrele premergătoare ale meciului şi să ia decizii după ce imaginea de pe teren s-a schimbat. Ceea ce este dificil.

Noua modificare a legii offside-ului spune că cele două situaţii de mai sus se contopesc. Va fi offside în ambele cazuri. Abia după ce apărătorul joacă intenţionat mingea şi comite o eroare dispare pasibilitatea de offside a atacantului pentru că jocul intră într-un nou cadru care anulează circumstanţele fazei precedente.

Comenteaza cu Facebook!

*