Italy-England
Euro 2012, cel mai interesant turneu final din istorie?
4 iulie 2012, 19:50 CE 2012
Foto: caughtoffside.com

Întotdeauna ultima impresie este cea mai proaspătă pe retina iubitorului de fotbal. O idee care şi-a dovedit valabilitatea atunci când s-au întocmit clasamente peste tot prin lume, câştigate de obicei de antrenori recenţi sau de competiţii proaspăt încheiate. Euro 2012 a avut şi plusuri şi minusuri dar a ieşit cu adevărat în evidenţă prin câteva detalii care îl plasează pe o poziţie distinctă faţă de oricare altă competiţie fotbalistică majoră disputată până acum.

Spania-Italia 4-0 a fost cel mai categoric scor înregistrat vreodată în finala unui turneu final, fie că vorbim despre europene sau mondiale.

Iniesta a mai stabilit un record, dincolo de trofeul celui mai bun fotbalist al competiţiei. Niciun alt jucător nu a tras atât de mult pe poarta adversă fără să înscrie în întreaga istorie a europenelor. Iniesta a avut 11 şuturi, dar niciunul nu a ajuns în plasă.

Niciun alt jucător din istoria turneelor finale nu a mai strâns 4 lovituri în bară pe durata unei singure întreceri. A reuşit acum Cristiano Ronaldo. Statistica merge şi mai departe: nici dacă adunăm şuturile în bară ale oricărui alt jucător care a jucat la mai multe europene nu ajungem la performanţa portughezului.

Tot Ronaldo a fost şi omul cu cele mai multe şuturi spre poarta adversă, 20 pe durata europenelor. În total, Cristiano are 70 din afara careului (în competiţiile majore interţări) dar nu a marcat niciun gol!

Italia a tras de 36 de ori la poarta Angliei, în sferturi. Nicio altă naţională în istoria europenelor nu a mai strâns atâtea şuturi spre buturile adverse într-un singur meci.

Spania a stabilit cea mai ridicată posesie la un turneu final cu 75,9% pe durata grupelor. Tot Spania a devenit noua deţinătoare a recordului de pase corecte la un european, 788 din 860 în timp ce Xavi este noul recordman la individual, 127 de pase bune din 136 expediate într-un singur meci.

Odată cu victoria din finală, Vicente del Bosque a devenit singurul antrenor din lume care are în palmares un titlu european, unul mondial dar şi Liga Campionilor.

Olanda a stabilit propriul record negativ la această ediţie de turneu final. Este singurul european din istorie la care nu a reuşit fie şi o singură victorie.

Un gol marcat, nouă primite, minus opt la golaveraj, este cea mai proastă linie de clasament din istoria europenelor. A reuşit-o Irlanda chiar acum!

Polonezul Przemyslaw Tyton a devenit primul portar din istoria europenelor care a intrat pe parcursul meciului şi a apărat un penalty. S-a întâmplat în partida de deschidere, Polonia-Grecia, atunci când titularul Wojciech Szczęsny a fost eliminat.

Cei şase golgeteri ai turneului, Torres, Gomez, Balotelli, Ronaldo, Dzagoev şi Mandzukic sunt o premieră la europene. S-a mai întâmplat doar la mondiale, în 1962, acolo unde Garrincha, Vavá, Leonel Sánchez,  Flórián Albert, Valentin Ivanov şi Dražan Jerković au marcat câte 4 goluri fiecare.

Comenteaza cu Facebook!

*