Echipele CM 2014: Ghana
18 ianuarie 2014, 12:04 CM 2014

Dinastiile se ridică şi apoi se prăbuşesc. O regulă a vieţii, valabilă şi în Africa fotbalistică. În urmă cu ceva vreme, Nigeria şi Camerun dictau legea la mondiale. Ghana nu exista pe harta fotbalului mare. În ultimul deceniu Black Stars şi-au luat destinul în propriile mâini şi au înregistrat una dintre cele mai bune performanţe ale unei naţionale africane la mondiale.

Şi asta printre acuzaţii de blat şi probleme familiale tratate cu voodoo!

A apărat la naţională. În 2006 ar fi fost contactat de mafia pariurilor care i-ar fi oferit câteva sute de mii de euro ca să lase mingea în poartă la un meci al Ghanei la mondiale. Nu a acceptat.

A trecut pe la Galata, a ajuns chiar şi în Premier League (Wigan) şi apoi în Championship (Blackpool) dar ultimii ani par să fi fost blestemaţi. Kingson nu înţelegea de ce nu reuşeşte să se menţină în formă, orice ar fi făcut la antrenamente.

A aflat acum de la propria nevastă. “Am folosit magia neagră asupra lui încă de când ne-am căsătorit. Am ajuns până acolo încât nici măcar în pat nu mai era în stare de nimic. Totul s-a petrecut la nivel spiritual.” Adelaide Tawiahsoţia fotbalistului, nu îşi asumă însă întreaga vină. S-ar fi aflat, spune ea, sub influenţa unui predicator pe care l-a văzut la televizor. (Poveste cu vrăjitori şi vrăjitoare)

Ghana are două prezenţe la mondiale. În 2006 au avut cea mai tânără echipă dintre toate participantele. Au bătut Cehia şi Statele Unite şi au ajuns în optimi unde au fost eliminaţi de Brazilia. În 2010 ar fi putut ajunge în semifinale dacă nu pierdeau la penalty-uri duelul cu Uruguay, meci rămas în urmă şi pentru o controversă marca Luis Suarez, care a făcut henţ în careu în prelungirile meciului. Dacă mergeau în semifinale, ghanezii ar fi stabilit recordul de performanţă pentru o naţională africană.

Bilanţ la mondiale: 9 meciuri, 4 victorii, 1 egal, 4 înfrângeri.

Vedete: Michael Essien, Sulley Muntari, Andre Ayew, Kwadwo Asamoah, Kevin-Prince Boateng, Asamoah Gyan.

2014836_FULL-LND

Comenteaza cu Facebook!

*