Jimmy_Greaves
Două legende şi un câine şmecher
26 noiembrie 2010, 03:24 Mondiale

Foto: sportige.com

Câinii şi fotbalul nu fac casă bună. Chic Brodie poate să depună mărturie din tot sufletul că un simplu căţel a fost suficient să-l scoată din fotbal până şi pe cel mai solid portar din campionat. Cu 8 ani înainte ca goalkeeperul lui Brentford să îşi atârne mânuşile în cui din cauza întâlnirii cu patrupedul, un alt câine a realizat lucruri importante pe terenul de fotbal, de data aceasta la un campionat mondial. Doi mari atacanţi, unul de la fiecare dintre cele două echipe, au fost umiliţi de un căţel cu dribling fin şi simţul umorului foarte dezvoltat.

Jimmy Greaves a fost unul dintre cei mai importanţi jucători ofensivi ai anilor 60, cel puţin în fotbalul englez. Are la activ peste 350 de goluri în campionat pentru Chelsea, AC Milan, Tottenham, West Ham, dar şi o întâmplare amuzantă pe care a trăit-o la mondialele din Chile.

Greaves

Foto: news.bbc.co.uk

Garrincha

Foto: news.bbc.co.uk

Celebrul Garrincha, vedeta lui Botafogo şi a Braziliei, a rămas în amintirea iubitorilor de fotbal drept cel mai mare dribleur din istorie. Fanii îl alintau Alegria do Povo (fericirea oamenilor) sau Anjo de Pernas Tortas (îngerul cu picioarele îndoite) şi spuneau că nu s-a inventat adversarul pe care Garrincha să nu îl dribleze de cel puţin două ori în aceeaşi fază.

Greaves şi Garrincha şi-au găsit însă un oponent pe măsură: 10 kilograme, blană neagră şi mult tupeu.

10 iunie 1962, stadionul Sausalito din Vina del Mar

Foto: daylife.com

Sfertul de finală Anglia-Brazilia a fost întrerupt pentru că un câine fără stăpân a pătruns pe gazon.

Primul care şi-a încercat norocul a fost brazilianul. Căţelul însă i-a arătat cine e şeful dribingurilor: l-a fentat pe Garrincha cu o schimbare de direcţie care l-a făcut invidios până şi pe numărul 7 din naţionala braziliană.

Greaves a găsit soluţia: l-a imitat pe câine şi s-a lăsat în patru labe pe gazon. Căţelul a căzut în plasa jucătorului, sau deja se plictisise să fugărească mingea mai cu vlagă decât cei 22 de jucători. Oricum ar fi stat lucrurile Greaves l-a prins, dar ultimul cuvânt (sau ceva asemănător) i-a aparţinut câinelui care a decis să facă pipi pe vajnicul atacant englez.

Povestea nu se termină aici. Garrincha, amuzat de îndrăzneala câinelui, l-a luat acasă. O altă variantă spune că un funcţionar care intrase în posesia animăluţului a decis să îl ofere ca premiu la o tombolă. Acolo a fost câştigat de atacantul sud-american, care s-a întors acasă nu doar cu titlul mondial (în sferturi Brazilia a trecut de Anglia cu 3-1) dar şi cu un căţel negru şi tupeist pe care l-a botezat Bi.

Comenteaza cu Facebook!

*