Dezbatere: de ce englezii da și rușii nu?
20 ianuarie 2013, 19:06 Fotbal Extern


Foto: eurosport.yahoo.com

Foto: eurosport.yahoo.com

Povestea vine în felul următor. Câteva echipe din campionatul Rusiei au gânduri de mărire. Nimic rău în asta. Doar că granițele marelui urs le cam strâng, așa că vor să iasă din prima ligă estică și să formeze o alta alături de marile echipe din fostele republici sovietice.

Zenit, Anji și TSKA Moscova sunt inițiatoarele proiectului pe care vor să-l pună pe picioare chiar de la anul. Alături de ele ar urma să vină Șahtior și Dinamo Kiev din Ucraina, plus alte câteva echipe gen Bate Borisov (Belarus) sau Bunyodkor (Uzbekistan). Noul campionat ar urma să adune la start maximul 16 echipe.

Ce ar obține rușii? O superligă cu echipe tari, cu stadioane pline, cu un interes publicitar mult ridicat, implicit cu mult mai mulți bani ca până acum.

FIFA a spuns nu.

Este împotriva principiilor forului nostru, așa că, din puntul de vedere al Federației Internaționale de Fotbal, răspunsul este unul negativ. (Sepp Blatter)

Acum, ideea e că organismele de conducere din fotbalul mondial nu susțin competiții cu echipe din mai multe țări. Totul se ghidează după harta politică.

Doar că englezii primesc echipe galeze în interiorul Football League și chiar în cel al Premier League, deși Țara Galilor are un sistem fotbalistic independent. Mai mult, Rangers pare dispusă să lase Scoția pentru Anglia și e de acord să se înscrie chiar și în liga a cincea.

Așadar, dacă englezii pot, de ce nu ar face-o și sovieticii de altă dată?

Mi-ar plăcea să ascult argumente (renunțăm din start la cel cu imperiul britanic, cu Commonwealth-ul, pentru că nu vedem echipe irlandeze, canadiene, indiene sau australiene în vreuna din diviziile League sau Non-League din Anglia) și să dezbatem pe larg ce implicații ar avea o ligă all-russian constituită fie și fără acceptul FIFA sau UEFA.

Comenteaza cu Facebook!

*