Tsvetanov
Destinul concedierilor repetate. Povestea lui Tsanko Tsvetanov
25 octombrie 2012, 16:30 Fotbal Extern
Foto: spor.ekolay.net

Mondialele din America sunt atât de departe! Au alunecat în amintire şi trecut cu tot cu moştenirea unei revelaţii estice. Generaţia de aur a României a ajuns în sferturi, generaţia de aur bulgară s-a dus chiar mai departe, până în semifinale. Dacă de ai noştri ştim ce s-a ales, merită să ne gândim şi la unul dintre eroii vecinilor, mai ales că prezentul i-a rezervat un ultim an foarte încărcat.

Tsanko Tsvetanov a plecat de la Etar Veliko Trnovo cu un an înaintea aventurii magice din Statele Unite. Avea 24 de ani şi semnase cu Levski. A prins mondialele, acolo unde a fost om de bază, a luat un roşu în ultimul meci din grupe, a ratat optimile dar a jucat titular în restul meciurilor.

S-a retras din fotbal tot de la Etar, la 33 de ani. N-a strălucit pe la marile cluburi europene dar a bifat câteva escapade pe la Aberdeen sau Energie Cottbus.

Din 2004 s-a apucat de antrenorat şi chiar a fost secund la naţională.

Primul angajamet ca principal a venit la clubul care l-a consacrat. Aflat în liga secundă de aproape 15 ani, Etar Veliko Trnovo l-a chemat în ajutor pe Tsanko Tsvetanov. Ajuns la 42 de ani, fostul stâlp al defensivei bulgare a demonstrat că se pricepe şi la meseria de antrenor. Şi-a promovat clubul de suflet în prima ligă!

Abia acum începe povestea. În loc să se bucure, patronul turc Feyzi Ilhanli l-a concediat! Era luna august.

Tsvetanov a fost reinstalat după ce suporterii au făcut presiuni la poarta clubului.

A început campionatul iar Etar, fără vreun fotbalist notabil în lot, a pierdut în faţa unei alte nou promovate, Pirin Gotse Delcheva. Tsvetanov a fost concediat din nou. Era luna septembrie.

Fanii au revenit în forţă şi l-au obligat iarăşi pe patron să-l repună în drepturi pe Tsvetanov.

Între timp s-au jucat 8 etape. Etar e penultima, cu patru puncte şi la cinci lungimi distanţă de primul loc care ar salva-o de la retrogradare.

Previzibil, săptămâna trecută, Tsvetanov a fost concediat! A treia oară în doar trei luni! De data aceasta patronul l-a acuzat pe antrenor că ar fi implicat în mafia pariurilor din Bulgaria, iar echipa ar fi pierdut intenţionat câteva meciuri.

Dacă fanii vor reuşi încă odată să-şi readucă legenda pe tronul managerial vom afla în câteva zile!

Comenteaza cu Facebook!

*