Soccer Referee
Cum se încălzeşte al cincilea arbitru
7 decembrie 2012, 12:17 Inedit


Soccer Referee

Foto: tonyfelich.com

Încălzirea de dinaintea meciului este esenţială pentru toţi cei implicaţi, fie ei fotbalişti sau arbitri. Toţi dau un pic din picioare pe teren, fiecare însă în ritmul şi în folosul a ceea ce va urma să facă. Nu o să vedeţi portari care trag un sprint cu retur. Nu. Ei se duc agale spre poartă şi eventual fac vreo câteva plonjoane.

Arbitrii au şi ei propriul ritual. Câteva ture de-a lungul liniei de la centrul terenului îi ajută să-şi încălzească un pic muşchii înainte să se ţină cu fluierul sau fanionul după jucători.

Ei bine, există şi al cincilea oficial. Nu cel de rezervă ci arbitrul postat pe linia de poartă, cel desemnat să observe fazele litigioase din interiorul careului. Acest tip de oficial nu aleargă nicăieri. În cazul său, vederea şi reflexul sunt esenţiale pentru detectarea eventualelor probleme.

Există o „încălzire” fizică pentru aşa ceva înainte de meci? Aparent se pare că da, conform filmuleţului de mai jos, surprins în seara ultimei etape din grupele Europa League.

UPDATE: Omul din imagini este grecul Anastassios Kakos, arbitru internaţional din 2008 şi de doi ani aflat în prima categorie UEFA. Kakos a arbitrat la centru şi câteva meciuri din Liga I, Ceahlaul – Urziceni 2-3, acum 3 ani şi Dinamo-CFR din primăvară.

Comenteaza cu Facebook!

*