Cazul Grant Holt. Care este momentul potrivit pentru un transfer?
9 iulie 2013, 10:59 Anglia


Foto: dailymail.co.uk

Foto: dailymail.co.uk

A fost senzaţia lui Norwich în sezonul 2011/12. A început sezonul de pe banca de rezerve dar l-a încheiat în forţă, cu 15 goluri marcate şi cu o pleiadă de cluburi prim divizionare care voiau să-l transfere chiar dacă avea 31 de ani. Doar fusese al doilea englez din clasamentul marcatorilor, după Wayne Rooney!

Holt a vrut să capitalizeze momentul şi i-a anunţat pe şefii canarilor că nu-şi va prelungi înţelegerea. A rămas totuşi pe un contract semnificativ îmbunătăţit. Veteranul din atac era deja un obiectiv local, ameninţau fanii, iar managerul s-a grăbit să-l păstreze.

Fusese deja introdus în Hall of Fame-ul lui Norwich în martie 2012 (după nici 3 sezoane complete totuşi) iar o plecare a fotbalistului nu dădea bine deloc mai ales că la orizont se profila şi o eventuală selecţionare la lotul Angliei pentru campionatele europene.

2012/13 a arătat cu totul altfel pentru Grant Holt. A jucat la fel de mult dar n-a mai reuşit să iasă la rampă aşa cum o făcuse în precedentele trei sezoane (unul în League One, unul în Championship şi unul în Premier League, în toate desemnat jucătorul sezonului la Norwich). Doar 8 goluri şi 13 înlocuiri din 28 de partide jucate ca titular l-au transformat  din senzaţia jumătăţii inferioare a clasamentului într-un fotbalist de pluton.

Culmea, transferul a venit acum dar probabil în condiţii net inferioare celui pe care l-ar fi prins vara trecută. Holt semnase prelungirea în iulie 2012 dar acum conducerea lui Norwich nu a mai considerat necesar să plătească un atacant bătrân care să înscrie tot atât cât mijlocaşul Snodgrass.

Holt a ajuns aşadar la Wigan, în liga a doua pentru 2,5 milioane de lire sterline. La 32 de ani a jucat doar două sezoane în prima divizie şi simbolizează mai bine ca oricine altcineva realităţile momentului din fotbalul englez: un tun de moment propulsează cota în stratosferă şi poate altera contextul. Dacă anul trecut ar fi decis să plece acum ar fi fost, probabil, a doua sau a treia rezervă la Chelsea. Ar fi prins finalurile de meci şi partidele din cupe. În schimb va juca în liga a doua.

 

Jucătorul a mai trecut prin momente dificile în carieră. Acum 12 ani s-a angajat într-o fabrică pentru că echipa sa, Carlisle United, a intrat în administrare financiară şi nu mai putea onora salariile fotbaliştilor.

Grant Holt, un destin la 180 de grade în doar 12 luni.

Comenteaza cu Facebook!

*