fratii Keane de la United in copilarie
Busby Babes 2.0
18 ianuarie 2012, 18:25 Anglia

Foto: thebusbyway.com

Manchester United a avut multe generaţii de succes în istoria clubului. Una dintre ele a rămas la sufletul fanilor şi a căpătat armura legendei şi fineţea romantismului de poveste. Bobby Charlton, Roger Byrne, Eddie Colman, Mark Jones, Duncan Edwards, Billy Whelan, Tommy Taylor, David Pegg, Harry Gregg, Geoff Bent, Dennis Violett şi ceilalţi sunt „Busby Babes” trupa construită din nimic de charismaticul Matt Busby. Prezentul saturat de bani şi de transferuri mexicano-braziliene are o nouă surpriză pentru campioana în exerciţiu din Premier League. Dincolo de numele mari aduse din ţările calde, academia de tineret pregăteşte o nouă generaţie autohtonă de excepţie.

Busby Babes au apărut parcă de nicăieri, au împărtăţit o soartă crudă (câteva detalii despre dezastrul aerian de la Munchen AICI şi AICI) şi au renăscut apoi din propria cenuşă. Primul semn al existenţei lor a venit în perioada în care viitoarele legende erau doar nişte pricăjiţi pe la grupele de copii şi juniori. Acolo au câştigat FA Youth Cup, Cupa Angliei la tineret, de cinci ori consecutiv (prima în 1953).

În 1992, o nouă generaţie de puşti ai lui United mătura pe jos cu adversarele şi câştiga din nou FA Youth Cup. Din lotul lui Eric Harrison făceau parte David Beckham, Gary şi Phill Neville, Ryan Giggs, Nicky Butt, Paul Scholes, adică exact coloana vertebrală a viitorului Manchester de succes.

Acum, noua generaţie care încă nu a făcut pasul la echipa mare se anunţă extrem de promiţătoare, chiar dacă şansele unui prim unsprezece al lui United format exclusiv din puşti britanici pare, în lumina prezentului, doar o utopie. Tinerii au luat FA Youth Cup anul trecut în aceeaşi manieră ca şi predecesorii lor sub bagheta lui Paul McGuinness, fiul lui Wilf McGuinnes, fost component al generaţiei Busby Babes şi cel care a preluat funcţia de manager al lui United după retragerea lui Matt Busby.

Foto: agentcoop.wordpress.com

Tom Thorpe este noul căpitan al actualei serii de puşti minune de la academia de tineret. Are 18 ani şi este fundaş central după tiparul Rio Ferdinand. Ryan Tunnicliffe este cel mai promiţător mijlocaş al generaţiei sale. A împlinit recent 19 ani dar a fost chemat la lotul mare încă din 2009. Din vara anului trecut a fost împrumutat la Peterborough, în liga a doua, acolo unde manager este fiul lui sir Alex Ferguson, Darren Ferguson şi a jucat în 20 de partide de campionat.

Despre Ravel Morrison am vorbit AICI. A jucat şi câteva meciuri la echipa mare şi nu va fi lăsat să plece, chiar dacă mai are doar şase luni de contract iar Newcastle a făcut deja prima ofertă concretă.

Tradiţia fraţilor la United (Bobby şi Jack Chalrton, Phill şi Garry Neville) este continuată şi în ziua de azi. Will Keane a împlinit 19 ani în urmă cu câteva zile. Este cel mai bun atacant al tineretului şi a debutat deja în Premier League la echipa mare. A intrat în locul lui Rafael la înfrângerea, 2-3 cu Blackburn. În plus, Will este chemat cu regularitate la echipa de rezerve a seniorilor acolo unde este unul dintre favoriţii managerului Warren Joyce. Fratele său geamăn, Michael Keane joacă în aceeaşi echipă, dar a ales să reprezinte Irlanda, spre deosebire de Will, care a bifat selecţii la toate naţionalele de tineret ale Angliei.

Comenteaza cu Facebook!

*