Armstrong a recunoscut că s-a dopat, acum urmeză Messi
22 ianuarie 2013, 11:55 Anti Fotbal


Foto: goal.com

Foto: goal.com

A fost un erou. Ani de zile a aprins pasiunile și a stârnit respectul celor din jur. A inspirat generații întregi de sportivi și apoi am aflat că se dopa ca un narcoman dependent de următoarea doză de victorie.

Este povestea, în două rânduri, a vieţii de-a dr. Jekyll şi mr. Hyde a lui Lance Armstrong. Ciclistul texan a fost pus la zid, victoriile i-au zburat din palmares, e un paria al societății și va răspunde penal pentru acțiunile sale.

Nu-l apără nimeni și nici nu ar merita să o facă cineva. Singura reacție oarecum deosebită vine din partea unui alt ciclist, Oscar Pereiro Sio (a câștigat Le Tour în 2006 după descalificarea lui Floyd Landis pentru dopaj), pornește din lehamite dar ascunde un adevăr peste care nu e bine să trecem atât de ușor.

Ciclismul este un sport de milioane, nu de miliarde. Din 10 milioane trăiește o echipă întreagă și discutăm aici de vârful piramidei. Cu 20-30 de milioane ești șerif stelar prin Turul Franței. Ca o simplă comparație, ultima clasată din Premier League primește pentru osteneală cam 50 de milioane de lire sterline doar din drepturi tv.

Și acum revenim la subiect: dacă un sport în care banii sunt puțini și mizele la fel de mici poate ascunde un dopat timp de un deceniu în condițiile controalelor draconice, oare ce surpriză neplăcută ar putea să aibă fotbalul dacă s-ar institui și aici același gen de supraveghere?!?

Oscar Pereiro Sio zice așa:

Un fotbalist a făcut transfuzii de sânge pentru îmbunătățirea performanțelor. Acelaşi fotbalist a folosit hormoni de creștere. Acum e idolul planetei.

Cine să fie „un fotbalist”? Chiar Lionel Messi, cel care a depășit problemele din copilărie prin tratamente care au implicat cele menționate mai sus de fostul ciclist.

Banii investiți în fotbal și mizele financiare imense ascund probabil dedesubturi mai puțin plăcute. Atât Barcelona cât și Real Madrid (din ziua de azi) dar și Chelsea lui  Mourinho au fost suspectate pe la colțuri că ar folosi substanțe interzise și proceduri medicale de genul celor prin care Lance a câștigat șapte titluri în Le Tour. Controalele anti doping în fotbal sunt doar niște glume bune pe care resursele bogaților le pot depăși fără probleme.

Nu vreau să apăr ciclismul și să arunc cu rahat în alte sporturi. Vreau măcar ca voi (presa) să recunoașteți niște lucruri atunci când le vedeți și să tratați cu aceeași măsură și celelalte discipline sportive. (Pereiro Sio)

În copilărie, Messi a suferit de sindromul deficienței de creștere. După ce a ajuns la Barcelona, Leo a folosit un tratament special care implica injecții zilnice în picior cu HGH (Human Growth Hormone). Respectivul tratament este folosit în mult mai multe scopuri. Injecțiile cu HGH poartă numele de „sex la capsulă” sau „fântâna tinereții” și au efecte de resuscitare fizică evidentă.

Ce înseamnă asta? După reglementările adoptate de UCI (Uniunea Ciclistă Internațională), Messi ar fi dopat la fel ca Armstrong iar tot mai multe voci susțin introducerea aceluiași tip de control în toate sporturile, inclusiv în fotbal.

Comenteaza cu Facebook!

*