Arhitectul vedetelor
5 martie 2013, 12:44 Spania
Foto: dinaster.com

Foto: dinaster.com

La început de secol XX era sir Archibald Leitch. Scoţianul s-a specializat în stadioane iar peste jumătate din arenele britanice i-au purtat semnătura. Arsenal Stadium, Stamford Bridge, Celtic Park, Anfield, Craven Cottage, Hampden Park, Old Trafford, Villa Park, Ibrox, Goodison Park, White Hart Lane sau Fratton Park au fost cele mai interesante dintre proiectele lui Leitch.

Era atât de solicitat pentru că avea idei noi. Niciun stadion nu semăna cu altul.

Derulăm timpul şi ajungem la începutul secolului XXI. Arhitectul vedetelor este un spaniol.  Joaquin Torres nu proiectează stadioane ci case pentru fotbalişti celebri. Inovează la rândul său dar o face radical diferit faţă de predecesorul său. Casele lui Torres seamănă leit una cu alta. Cel puţin pe dinafară. Linii drepte, picaje, intersecţii abrupte, uneori lăsate intenţionat nefinisate. Torres nu e doar arhitect ci şi designer de interior aşa că le pune la dispoziţie clienţilor săi de la mobilier făcut la comandă până la draperii în acelaşi model cu cearsafurile.

O casă de 800 de metri pătraţi proiectată de Torres în cartierul select La Finca din Madrid costă 6 milioane de euro, preţ de pornire. Imaginaţia şi buzunarul clientului pot urca preţul la sume mult mai consistente.

Cristiano Ronaldo, Kaka, Khedira, Fernando Torres, Jose Mourinho se numără printre clienţii arhitectului care mai are un secret: tatăl său este asociat cu Florentino Perez, preşedintele lui Real, la firma de construcţii care dezvoltă proiectul imobiliar privat La Finca.

Comenteaza cu Facebook!

*