Don't Miss

Antonín Panenka, omul cu penalty-ul scăriţă

By on 16 iulie 2012, 13:09
Foto: virginmedia.com

Euro 2012, lovituri de departajare în sfertul Italia-Anglia. Pirlo ne-a adus aminte de un cehoslovac de legendă cu o execuţie care pluteşte prin aer şi aterizează ca un fulg fix în mijlocul porţii. Un „panenka” este, practic, un penalty scăriţă. L-a făcut cunoscut Antonín Panenka tot la un european, cel din 1976. A fost o bijuterie de gol pe care fotbalistul a inventat-o la antrenamente de dragul…batoanelor de ciocolată!

Cariera lui Antonín gravitează între Bohemians Praga (1967-1981) şi Rapid Viena (1981-1985). Juca la mijlocul terenului şi era recunoscut pentru pasele inspirate cu care îşi alimenta coechipierii. Îi plăcea însă şi golul. A strâns aproape 150 de reuşite în peste 350 de meciuri.

Singurul care a suravieţuit amintirii, ba chiar a intrat în legendă, a fost unul înscris pentru echipa naţională. Cehoslovacia-RFG 2-2 după prelungiri în finala europeană. La 4-3, Antonín Panenka a luat balonul şi l-a aşezat la punctul cu var. În faţa sa un portar de calibru, Sepp Maier. Dacă înscria, Cehoslovacia câştiga titlul.

Elan din afara careului, paşi mici, viteză, şut, Sepp Maier a plonjat în stânga în timp ce mingea, parcă doar mângâiată de Panenka, s-a aşezat cuminte în mijlocul porţii.

„Nimeni nu mai încercase aşa ceva până atunci. Nu a fost o improvizaţie. Am muncit mult pentru acea execuţie. După antrenamente exersam tot felul de tehnici la echipa de club cu portarul Zdenek Hruska. Ca să facem lucrurile mai interesante pariam o bere contra unei ciocolate la fiecare penalty. Era un portar bun, aşa că în cele din urmă eu ieşeam cel mai prost. Trebuia să găsesc ceva! Mi-am dat seama că portarii aşteaptă până aproape de ultimul moment în care executantul atinge mingea şi apoi plonjează. M-am gândit că ar fi o idee să mă prefac că trag tare şi apoi să trimit încet balonul pe centrul porţii. Am revenit la antrenamente iar următoarea mea problemă a fost să nu mă îngraş de la câte batoane de ciocolată i-am luat lui Hruska!” (Antonin Panenka)

[DDET VIDEO: SCURT DOCUMENTAR CU ANTONIN PANENKA (GOLUL LA MINUTUL 3.19)]

 httpv://youtu.be/h691aLXMRjA

[/DDET]

Execuţia în stil panenka este superbă dar are un singur mare neajuns. Dacă portarul simte manevra, tot ce trebuie să facă este să rămână pe picioare şi să-l umilească pe executant atunci când culege graţios balonul! Mai jos alte două clipuri. Unul cu penalty-uri panenka reuşite (primul pe listă, originalul lui Antonin), celălalt cu ratări jenante!

Comenteaza cu Facebook!