50 de ani de doping în fotbal (IV): secretul din sângele împăratului
29 iulie 2013, 11:04 Fotbal Extern


Foto: daviddarling.info

Foto: daviddarling.info

Acum este interzisă. Era o practică folosită la nivel extins mai ales în ciclism şi box. Concret, un sportiv obosit după efort era trecut pe perfuzii. Sângele vechi era înlocuit cu altul nou, în care procentul de globule albe şi roşii nu fusese alterat de timpul petrecut pe teren sau în sala de antrenamente.

Procedeul a fost rafinat şi folosit până în prezent. Unul dintre cei care au admis că s-a folosit de sânge proaspăt este Damian Duff, fostul atacant al lui Chelsea.

Primul mare fotbalist, adept al transfuziilor a fost însă Der Kaiser însuşi. Franz Beckenbauer a recunoscut că medicul Manfred Köhnlechner îi recolta sânge de câteva ori pe lună în momentele în care era odihnit şi apoi i-l injecta înapoi atunci când avea nevoie de un supliment de prospeţime.

În aceeaşi perioadă apăruse şi celebrul Captagon, o specie de fenetilenă (medicament sintetic) cu mai puţine efecte secundare decât amfetaminele folosite în anii 60. Peter Geyer, fostul atacant al lui Dortmund a recunoscut că i-au fost administrate aceste pastile, afirmaţie susţinută şi de managerul Peter Neururer. Managerul lui Bayern din anii 70, Dettmar Cramer, le dădea jucătorilor nişte pastile misterioase, după cum a mărturisit Sepp Maier, iar Toni Schumacher, fostul mare portar al nemţilor din vest a fost acuzat de medicul oficial din Bundesliga, Heinz Liesen, că era furnizorul de hormoni în rândul mai multor echipe din campionat.

Testele antidoping obligatorii au fost introduse în RFG abia din 1984.

Comenteaza cu Facebook!

*