Don't Miss

Ziua în care rezervele au fost mai bune decât titularii

By on 4 februarie 2011, 11:09
Arsenal_logo

Foto: kbc.co.ke

Arsenal Londra are 13 campionate în cont şi o tradiţie care se întinde pe distanţa a trei secole. În 2010 a fost al treilea club din lume în ceea ce priveşte valoarea de piaţă cu o cifră care dă frâu liber imaginaţiei: 1,2 miliarde de dolari. Arsenalul lui Wenger e o maşină de fotbal. O industrie de făcut bani dincolo de cele 90 de minute ale unui meci sau ale altuia. La origini, Dial Square, Woolwich Arsenal şi apoi Arsenal Londra a fost o echipă ca toate echipele. Fotbalul capta atenţia mai mult decât orice strategie de marketing iar, uneori, înfrângerile veneau de acolo de unde nimeni nu se aştepta. Una dintre ele a rămas în istoria clubului chiar dacă au trecut 114 ani de atunci.

12 decembrie 1896

Woolwich Arsenal, 1896

Foto: arsenal.com.vn

Programul încărcat a fost dintotdeauna semnul distinctiv al campionatului englez de fotbal. Pe 12 decembrie de acum 114 ani, Arsenal s-a aflat în faţa unei situaţii imposibile. Trebuia să joace şi în Cupa Angliei şi în campionat (liga a doua).

Dezlegarea problemei a fost destul de simplă. Tunarii au păstrat echipa de rezerve pentru meciul din cupă cu Leyton, pe care l-au şi câştigat cu 5-0 şi au trimis titularii să joace în campionat cu Loughborough.

Foto: spartacus.schoolnet.co.uk

Deznodământul a fost sec şi dureros: Loughborough – Arsenal 8-0. A fost în acel moment şi a rămas până în prezent cea mai categorică înfrângere suferită în întreaga istorie a clubului londonez.

Arsenal s-a răzbunat patru ani mai târziu. Pe 12 martie 1900 a câştigat cu 12-0 în faţa celor de la Loughborough, club care a terminat pe ultimul loc în clasament cu doar o victorie în tot sezonul şi s-a desfiinţat chiar în acel an.

Victoria cu 12-0 este cel mai categoric succes din istoria lui Arsenal.

Comenteaza cu Facebook!

6 Comments

 1. gery76

  4 februarie 2011, 17:05 at 17:05

  Desi am o antipatie veche fata de fotbalul englez si fata de englezi in general Arsenal este singura echipa fata de care am avut mereu o parere mai buna .In ultimul timp insa ''proiectul'' Arsene Wenger cred ca este un esec.Dupa mai mult de 13 ani de domnie Wenger cu exceptia perioadei anilor 2000 cand Berkamp si Overmans jucau un fotbal frumos dar si foarte solid ,jocul echipei Arsenal a punctat doar la capitolul estetic in meciurile cu adevarat mari dovedind ca este o echipa se rangul doi in Europa.Singurul lor moment de glorie din ultimii 25 de ani se leaga de perioada cand antrena George Graham un antrenor cu principii mai rigide dar care cu ''chefliul''Merson,cu Winterburn un fundas rudimentar dar inimos cu Adams alt chefliu notoriu cu Seaman in poarta cu Smith in fata a reusit sa castige cupa cupelor invingand o echipa Parma care atunci in '94 era cotata favorita.

 2. alen

  4 februarie 2011, 20:18 at 20:18

  Gery

  au jucat totusi finala Ligii camp. Au reusit si cateva titluri, nu mai stiu cate, poate 3,4.. Au resit si acea serie incredibila fara infrangere in PL vreo 50 de matchuri. Intre a castiga destul de anemica cupa a cupelor si a juca finala Ligii, cred e mai mare performanta ultima. Intern au avut adversari redutabili gen Man United sau Chelsea, era greu de obtinut mai mult. Mie nu-mi place ca e o echipa engleza fara englezi, spre deosebire de teamul lui G Graham, o echipa superba de altfel. a fost si politica clubului de aduce jucatori tineri, ieftini, probabil pt a mai amortiza dn costurile stadionului

  • gery76

   4 februarie 2011, 21:12 at 21:12

   Alen de aceea am si specificat ''ultimul timp'' referindu-ma la ultimii ani eu cred ca este inadmisibil pentru un club ce se pretinde puternic in Europa sa nu castige nici un trofeu intern sau european de atatia ani.La oricare din cluburile mari ale Europei, Bayern[sunt subiectiv],Barca,Real,Milan dupa o asemenea'' seceta''erau zburati 2-3 antrenori.Se tot invoca argumentul tineretii dar cand ai jucatori ca Arsavin,van Persie,Rosicky sau Fabregas aflati la deplina maturitate acest argument cade automat.Eu continui sa cred ca jucatorii care dadeau cu adevarat consistenta lui Arsenal au fost Berkamp ,Overmans si mai tarziu Pires.

 3. Tony Adams

  5 februarie 2011, 01:01 at 01:01

  La Arsenal se face totul cu mare atentie la viitor, nu doar la sezonul in curs si la urmatorul. Nu se arunca banii pe jucatori foarte scumpi, se dau salarii in limita bunului simt, se spune ca viitorul contract al lui Nasri o sa fie undeva in jurul a 5 mil. de euro, cam cat castiga Yaya Toure in 6 luni.

  E un model sportiv+economic de urmat pentru orice club, viabilitatea lui o sa se vada in anii ce urmeaza o data cu intrarea in vigoare a legii FPF, care o sa creeze mari lacune intre echipele care produc jucatori, si cele care-i iau gata formati dar si scumpi.

  In calitate de suporter al acestei echipe pot spune ca nu sunt suparat pe absenta trofeelor in ultimii ani, pur si simplu ma bucur de fiecare meci, o reala placere sa urmaresc un joc atat de spectaculos si de cursiv. Astept meciurile ca pe cele mai importante evenimente ale saptamanii, imi fac programul dupa ele. E drept, mi-e dor sa ma bucur pentru un trofeu, dar nu vreau nicio clipa sa plece AW, practic el e clubul.

  Nu se pune problema ca nu s-au adus jucatori deoarece trebuie sa se amortizeze costurile stadionului, clubul e pe profit undeva spre 50 mil de lire. Modul cum s-a facut finantarea lui e unul absolut perfect, nu trebuie sa faci reduceri la salarii ori transferuri, pur si simplu amortizarea lui se face in conditii decente, s-au emis obligatiuni de vreo 200 mil lire cu o dobanda de 5-6% pe an, ceea ce e excelent avand in vedere cat ar fi fost dobanda la banca 13-17%. Un sfert din suma s-a incasat pentru numele de “Emirates”. Fata de Highbury incasarile din “match day” au crescut foarte foarte mult, plus de asta deja se vand pe profit apartamentele construite pe locul fostului stadion. Fata de 2008, Arsenal si-a injumatatit datoria, asadar totul este minunat, asteptam trofee acuma, iar ele o sa vina. 🙂

 4. ady

  8 februarie 2011, 03:49 at 03:49

  si eu cred ca e un model demn de urmat care lupta impotriva curentului financiar propus de echipe gen chelsea,real madrid,man city etc.

Comenteaza