Don't Miss

Berlin, ultima staţie. Zidane a coborât din mers

By on 3 octombrie 2011, 09:54

Foto: en.wikipedia.org

Destinul puştiului cu rădăcini berbere a fost unul mare, cel puţin în mijlocul fenomenului fotbal. Zinedine aduce un pic în inflexiuni a Baiazid, chiar dacă pe sultanul turc şi pe jucătorul franco-algerian îi despart şase secole. Yıldırım-Fulgerul şi Zidane-mijlocaşul au fost bătăioşi, încăpăţânaţi. Fiecare a ajuns acolo unde a ajuns cu o cută între sprâncene. Priviţi zâmbetul lui Zidane. Corect şi atât. Pe teren, până şi bucuria de după gol era mai mult o străfulgerare a furiei, un canal prin care pasiunea evada din sufletul fotbalistului şi curenta iarba pe care acesta o călca hotărât în drum spre poarta adversă.

Sultanul fotbalului mondial şi-a primit ultimul titlu chiar înaintea finalei mondiale din 2006: Golden Ball, cel mai bun jucător al turneului. Cu mai puţin de două ore înaintea unei retrageri anunţate şi după o carieră umplută până la refuz cu trofee şi reuşite, Zidane şi-a mai trecut în cont dintr-o singură lovitură două performanţe atât de dificil de egalat. A deschis scorul din penalty în minutul 7 şi a devenit unul din cei doar patru jucători care au marcat în două finale mondiale diferite (alături de  Pelé, Paul Breitner şi Vavá) şi tot unul dintre cei doar patru fotbalişti cu câte trei goluri în ultimul act al competiţiei (alături de Vavá, Pelé şi Geoff Hurst).

Cu toţii ştim ce s-a întâmplat în minutul 110 al celebrului Franţa-Italia. Materazzi l-a înjurat sau nu de soră, iar Baiazid-Zidane i-a aplicat italianului celebrul cap în piept. Poza de „o mie de cuvinte” este mai jos. În ea, Zidane, proaspăt eliminat. Magia unuia dintre cei mai buni fotbalişti din toate timpurile dispăruse. Zidane-omul, readus la condiţia de muritor de rând, părăsea încet Olympiastadion din Berlin. Pentru el fotbalul s-a terminat cu 10 minute mai devreme decât plănuise.

Zidane

Foto: gettyimages.com

*cu aceste rânduri inaugurăm o nouă categorie, poza de o mie de cuvinte, un instantaneu care să spună mai mult decât un articol, editorial sau cronică de meci

Comenteaza cu Facebook!

10 Comments

 1. In spiritul fotbalul

  3 octombrie 2011, 12:24 at 12:24

  Bine i-a facut Zidane lu Materazzi, cine-s trisorii astia de italieni!?Zizou ramane in amintire cu unul dintre cele mai frumoase goluri marcate in istoria fotbului, daca nu cel mai frumos…acel voleu perfect din finala cu ''Neverkusen''

 2. maledepcher

  3 octombrie 2011, 13:49 at 13:49

  Un articol perfect despre un jucator magistral.

  Bravo.

 3. gery76

  3 octombrie 2011, 17:22 at 17:22

  Zinedine Zidane, a fost ultimul urias fotbalist si cam al doilea din istorie care a avut o proportie in jur de 50% de merit in performantele echipei nationale pe care o reprezenta.De la Maradona incoace care a avut un merit de peste50%in performantele Argentinei in '86 si '90[ sa nu uitam ca in afara de Valdano si oarecum Buruchaga ,in Mexic'86 Diego a avut coechipieri destul de modesti incepand cu fundasul dreapta Cucuiffo-decedat intre timp si continuand cu portarul Pumpido si libero-ul Brown ,ambii jucand in locul lui Fillol si Passarela,campioni mondiali'78 si scosi din echipa de Carlos Bilardo la sugestia marelui Diego,iar la mijloc evoluau numai'' muncitori''precum Olartichoechea ,Enrique sau Batista+un rupator de meserie Ruggeri.

  In 90 meritul lui Diego de a duce ''ramasitele'' Argentinei in finala a fost si mai mare cu coechipieri si mai modesti precum Calderon,Basualdo,Monzon,Simon,Dezzotti sau Lorenzo singurul coleg de calitate fiind Claudio Caniggia.

  Zidane in '98 avea niste coechipieri de calitate[ Thuram,Deschamps,Djorkaeff,Blanc sau Petit] si un antrenor exceptional Aime Jaquet si cu toate acestea meritul sau a fost mare ,chiar decisiv in finala],in 2006 Franta a avut pur si simplu in Zidane un om care a purtat-o efectiv in spate ajutat in cateva momente de Henry alt fotbalist senzational si de un Ribery in plina ascensiune fotbalist cerut in primul 11 de catre marele Zidane.

  Meritul lui Zidane este cu atat mai mare cu cat Franta n-avea nici o tactica ,''beneficiind'' de serviciile unui selectioner Domenech de toata jena.

  Meciurile lui Zidane cu Spania din optimi si Brazilia din sferturi ,cand efectiv i-a umilit pe Ronaldinho,Ronaldo,Carlos sau Lucio nu se pot compara in istoria mondialelor decat cu meciurile lui Maradona cu Anglia in sferturi si Belgia in semifinalele lui Mexico '86!

  Penalty-ul din finala contra Italiei ramane si el in analele fotbalului prin executia fenomenala demna de numele lui Zidane cu siguranta unul din primii 5-6 fotbalisti din istoria acestui minunat joc!

 4. raveMan

  3 octombrie 2011, 23:54 at 23:54

  poza demna de un pulitzer …good job admin pentru acest site….de o mie de ori mai bun decat toate ziarele de sport…..este o adevarata enciclopedie ….cred ca daca ai publica tot ce ai postat aici, ar iesi o carte de milioane, poate un bestseller

  • Alex Buturugeanu

   7 octombrie 2011, 14:10 at 14:10

   as publica, dar cine ar cumpara?

  • raveMan

   8 octombrie 2011, 07:14 at 07:14

   eu unul as fi unul dintre cumparatori 🙂

  • Alex Buturugeanu

   8 octombrie 2011, 17:54 at 17:54

   multumesc pentru incredere,
   mi-ar placea sa am candva resursele sa public pe hartie (daca o mai exista asa ceva)
   cele mai bune articolo de aici

 5. gery76

  8 octombrie 2011, 18:29 at 18:29

  Alex,chiar daca foarte multi sunt pesimisti in privinta viitorului cartilor scrise,eu unul sunt convins ca in timp,pasiunea cititului va reanvia mai ales in randul iubitorilor de fotbal-din pacate ne ajuta si prezentul romanesc fotbalistic mai mult decat mediocru si absent aproape permanent de la marile competitii fotbalistice,mai ales la nivel de nationala,asa ca oricand o carte buna si documentata ne mai ostoieste dorul de'' fotbal adevarat'' din care in anii70-80 si apoi '90-2000 am facut si noi parte!

 6. piskai

  17 noiembrie 2011, 17:14 at 17:14

  As indraznii sa postez o poza care pentru mine face … mai mult decat 1000 de cuvinte

  [img ]http://i.dailymail.co.uk/img/galleries/zidanechestie/Zidane1_244x350.jpg[/img]

Comenteaza