Don't Miss

Un club, o naţională! Mondialele omogene

By on 22 septembrie 2011, 17:44

Foto: dailybusiness.ro

Regina Europei. Maşinăria de fotbal. Tata lui tiki-taka. Barcelona, cea mai în vogă echipă din ultimii ani este şi principala furnizoare de jucători pentru naţionala Spaniei. Un adevăr probat la Mondiale, acolo unde catalanii au fost majoritari chiar şi printre titulari. Nu mai puţin de şapte jucători de la Barcelona au luat startul în ultimul act al turneului final din Africa de Sud, iar ibericii au bătut un record deţinut până atunci de RFG şi Italia. Chiar dacă este greu de crezut dar în istoria fotbalului hegemonia extratereştrilor are corespondente până şi mai categorice de-atât!

RFG a câştigat mondialele din 1974 după o finală cu Olanda, scor 2-1. Nemţii au aliniat la start şase jucători de la Bayern Munchen (Sepp Mayer, Breitner, Schwarzenbeck, Beckenbauer, Gerd Muller şi Uli Hoeness). Nici olandezii nu s-au lăsat mai prejos. Au venit cu cinci jucători de la Ajax în primul 11.

Italia din 1982 însemna Juventus, iar omogenitatea bianco-nerrilor a adus şi un titlu mondial pentru peninsulari. În finala cu RFG, italienii au avut şase titulari de la Juve: Zoff, Cabrini, Gentile, Scirea, Tardelli şi Paolo Rossi.

Foto: ds.dial.pipex.com

La fel s-a întâmplat şi la ultima ediţie a mondialelor. Spania şi Barcelona au pus umărul pentru victoria finală. Şase catalani adevăraţi şi un proaspăt transferat au luat startul în ultimul act al competiţiei: Pique, Puyol, Xavi, Iniesta, Busquets şi Pedro plus valencianul David Villa (prezentat oficial la Barca în mai 2010).

Numărul maxim de jucători de la o singură echipă care au jucat într-un meci de la mondiale vine din tabăra uruguayenilor şi a ruşilor. La CM 1970, naţionala din Uruguay a remizat la zero cu Italia într-un meci în care au avut opt jucători de la Nacional în primul unsprezece. URSS a aliniat tot opt jucători de la Dinamo Kiev la victoria categorică, scor 6-0 cu Ungaria de la CM 1986. Un al nouălea fotbalist a intrat pe teren din postura de rezervă dar i-a luat locul tot unui dinamovist, aşa că pe teren nu s-au aflat niciun minut mai mult de opt jucători de la aceeaşi echipă.

Comenteaza cu Facebook!

5 Comments

 1. E.B.

  22 septembrie 2011, 22:33 at 22:33

  "La CM 1970, naţionala din Paraguay a remizat la zero cu Italia într-un meci în care au avut opt jucători de la Nacional"

  Uruguay, nu Paraguay. Paraguayenii au jucat în celălalt Mundial mexican, cel din 1986, cu Mexic, Belgia și Irak în grupă, că, vorba aia, soarta "oarbă" trebuia să ajute gazdele cu un traseu mai lesnicios spre faza eliminatorie.

  (Unul din cele mai frumoase meciuri de atuncea a fost Belgia – Paraguay 2-2 🙂 nu stau să verific acum, dar cred că nu confund …)

  • Alex Buturugeanu

   22 septembrie 2011, 23:30 at 23:30

   Uruguay, asa e. Multumesc de precizare, am editat!

 2. gery76

  23 septembrie 2011, 18:46 at 18:46

  Romania ,la Italia'90 si din cauza eliminarii lui Hagi in ultimul meci al prel. impotriva Danemarcei3-1 ,in meciul cu Urss scor 2-0 a aliniat 7 dinamovisti in primul 11,Andone,Rednic,Klein,Lupescu,Timofte,Sabau si Raducioiu+3 stelisti Lung,Rotariu,Lacatus+un craiovean de superclasa Gica Popescu -detasat cel mai bun fotbalist roman la Coppa del Mondo'90!

  Situatia cea mai elocventa din acest punct de vedere am gasit-o in prel.euro'84 cand echipa Romaniei in majoritatea meciurilor de calificare a folosit in medie 6-7 fotbalisti ai Craiovei, iar din pacate la Euro au mers si au jucat fotbalisti fara nici un merit in calificare[Dragnea,Zare,Coras-desi un fotbalist foarte tehnic],pe cand Geolgau eroul calificarii de la Bratislava n-a prins nici macar lotul![ aici''marele merit''la avut Mircea Lucescu]!

  • gery76

   23 septembrie 2011, 18:56 at 18:56

   l-a avut Mircea Lucescu[scuze de greseala].

   @E.B.

   Splendid meciul Belgia -Paraguay,Belgia de atunci de la Mexico'86, antrenata de Guy Thys[celebrul si prin trabucul nelipsit din coltul gurii] cu Scifo,Veyt,Claessen,Gerets,Pfaff sau Grun si Paraguay-ul antrenata de simpaticul Caetano Re ce a jucat un fotbal minunat cu Romero[Romerito cum l-au alintat mereu suporterii],cu Cabanas,cu Torales sau cu varful Canette extrem de tehnic si cu un portar Fernandez[El- Gato]poreclit pisica ce a fost inger pazitor pana la meciul cu Anglia din optimi cand a gresit la doua goluri ale lui Lineker si Beardsley desi Paraguay a fost mai spectaculoasa in acel meci avand si o bara in prima repriza!

 3. raskolnikov

  7 decembrie 2011, 19:40 at 19:40

  Ai spus ca datorita omogenitatii celor de la barcelona, spania a luat titlul mondial. Pai in cazul asta nu trebuie sa contorizezi si pe david villa… deoarece nu a jucat nici un meci cu ceilalti 6 la echipa de club.

Comenteaza