Don't Miss

Top Suporteri: 47. Fiorentina

By on 22 noiembrie 2010, 10:15

Foto: soccermanager.com

Fiorentina este prima echipă cu pretenţii în fotbalul actual prezentă în topul grupărilor cu stadioane pline. După un St Etienne, acolo unde fanii vin în amintirea performanţelor de acum două-trei decenii şi un Hoffenheim care nu are performanţe deloc pentru că nu a contat în prima divizie înaintea erei Dietmar Hopp, numele de Fiorentina pare suficient de rezonabil. Ne putem închipui un Artemio Franchi plin în sezonul în care clubul viola a prins locul 4 în Serie A.

CONTEXT

Foto: PAUL ELLIS/AFP/Getty Images

Firenze este captala Toscaniei şi are aproape 400.000 de locuitori. Religia, istoria şi arta predatează sportul în orăşelul cochet de pe râul Arno, dar fotbalul a prins rădăcini solide aici, iar suporterii italieni, de orice natură ar fi ei,  sunt, de două milenii, adepţii dictonului pâine şi circ. Pe prima şi-o câştigă singuri în lumea modernă în care trăim, de al doilea au parte (şi) la meciurile Fiorentinei, echipa fanion a oraşului.

STADION

Foto: stadiums.football.co.uk

Artemio Franchi este arena grupării viola. Portă numele fostului preşedinte al federaţiei italiene, al fostului preşedinte UEFA şi membru în comitetul executiv al FIFA. Nu este singurul stadion cu acest nume. Siena joacă pe Artemio Franchi-Montepaschi, botezat după acelaşi personaj care a decedat în 1983 într-un accident rutier chiar în apropiere de Siena.

Stadionul Fiorentinei este deţinut de primărie, care l-a construit în 1930 şi l-a renovat ultima dată în 1990, pentru mondialul din Italia, dar pe care nu s-a jucat niciun meci de la turneul final. Artemio Franchi are 47.290 de locuri, toate pe scaune şi ilustrează tipul de arenă care nu a ţinut pasul cu timpul şi tehnologia. Chiar şi aşa, Curva Fiesole dă tonul pe stadion. Este peluza cu cei mai înfocaţi fani şi cu cele mai mici preţuri la bilete (2 euro redus, 10 euro preţ întreg). Fanii controlează şi mediul online: fiorentina.it nu este site-ul oficial al clubului, aşa cum ne-am aştepta, ci este administrat de ultraşi, în timp ce mediul oficial de informare online al Fiorentinei este it.violachannel.tv.

GRAD MEDIU DE OCUPARE: 66,6%

Foto: zerozerofootball.com

În medie 31.509 suporteri au asistat la cele 19 meciuri de acasă ale Fiorentinei în sezonul 2008-2009. Fanii au plătit fără să regrete biletele (în jur de 6-700.000 de euro pe meci în total), iar echipa le-a oferit numai motive de bucurie: 14 victorii, 2 egaluri şi doar 3 înfrângeri. Datorită capacităţii mari a stadionului (peste 47.000 de locuri), gradul de ocupare este un pic mai scăzut, însă suficient ca Fiorentina să ocupe locul 47 în topul suporterilor.

Comenteaza cu Facebook!

7 Comments

 1. gery76

  22 noiembrie 2010, 17:52 at 17:52

  Din pacate toate stadioanele din Italia sunt invechite si in afara de San Siro din Milano [si acesta are gazonul foarte prost] si stadionul din Genova care au tribunele aproape de gazon si se creeaza o atmosfera calda,celelalte au pista si tribunele sunt departe de gazon.

  Cred ca precaritatea calitatii stadioanelor a fost si motivul supararii italienilor pentru neacordarea organizarii C.E.Daca organizau campionatul european erau alocate fonduri de catre guvern pentru modernizarea stadioanelor si astfel intreg fotbalul italian avea de castigat.,ceea ce este valabil si pentru Romania care are niste stadioane demne de locul care il ocupa in clasamentul F.I.F.A.

 2. MoFaRaH

  22 noiembrie 2010, 20:44 at 20:44

  @gery76,FRF este condusa de niste betivani si niste comunisti,cand o sa vina persoane noi poate se va intampla ceva bun si la noi.Sa vedem ce o sa se faca cu noul stadion national si cu nou cluj arena al lui u cluj.

  Articolul inca o data e super,esti cel mai tare man.

  • Alex Buturugeanu

   22 noiembrie 2010, 20:46 at 20:46

   Cel putin in ceea ce priveste Stadionul National par sa fie semne bune. E aproape gata si (din nou se pare) acolo se va juca finala Europa League din 2012.

 3. gery76

  23 noiembrie 2010, 05:55 at 05:55

  @MoFaRaH

  Ai perfecta dreptate,Sandu,Kassai au dat prime de calificare la turneele finale europene si mondiale la toti amicii lor de pahar si la toate rubedeniile si s-au trezit brusc ca nu mai avem copii si juniori ,iar viitorul nationalei arata sumbru.Acesti impostori s-au folosit de munca si performantele excelente ale lui Hagi,Popescu,Petrescu si compania pentru perpetuarea privilegiilor lor,singurele sperante de viitor fiind tot scolile private ale lui Hagi si Popescu.

 4. umberto

  20 februarie 2011, 19:21 at 19:21

  Vamoooo fiorentinaaaaa!!!!!!

 5. budur

  3 mai 2011, 21:11 at 21:11

  la firenze a jucat unul dintre cei mai buni mijlocasi italieni-antonioni daca nu ma insel

Comenteaza