Don't Miss

Top Suporteri: 45. Bayer Leverkusen

By on 29 noiembrie 2010, 03:02

Foto: spox.com

Germania propune cei mai curioşi fani din topul celor mai urmărite echipe din lume. Mai întâi a fost Hoffenheim. Echipa fără trecut care a reuşit să aducă în tribune de zece ori mai mulţi suporteri decât toți locuitorii orășelului din care provine. Şi asta la fiecare meci de acasă, timp de un sezon. Acum este rândul lui Bayer Leverkusen să sfideze orice regulă. Chiar dacă propria arenă avea vreo 22 de mii de locuri şi se afla în renovare tocmai pentru a căpăta ceva scaune în plus, clubul din Nordrhein Westfalia a încheiat sezonul cu peste 33 de mii de fani, în medie, la fiecare meci jucat pe teren propriu. Şi asta în condiţiile în care gurile rele îi acuză pe cei de la Bayer că ar avea o politică de „plastic” în ceea ce îi privește pe suporteri!

CONTEXT

Foto: en.wikipedia.org

Leverkusen în 2008-2009 a fost același ca oricând, adică nici mai mult nici mai puțin decât borna de la mijlocul drumului dintre Koln și Dusseldorf. Dacă cele două orașe înseamnă mai mult din punct de vedere demogafic sau economic, micuțul Leverkusen rămâne cetatea medicinei și a sportului. În ultimii 15 ani, Bayer, echipa fondată și sponsorizată de consorțiul farmaceutic cu același nume, a ținut steagul sus în regiune, în timp ce vecinii mai mari au făcut naveta între Bundesliga și eșaloanele inferioare.

STADION

Foto: en.wikipedia.org

În 2008-2009, BayArena de 22.000 de locuri s-a aflat în restaurare generală, una serioasă de 70 de milioane de euro în urma căreia, printre altele, s-a ales cu alte 8.000 de locuri, toate, bineînțeles, pe scaune. Chiar și așa, nici cele 30.260 rezultate la finaul lucrărilor nu sunt suficiente să justifice media senzațională de suporteri scoasă de Bayer în acel sezon (peste 33.000 de mii la fiecare meci). Și nici nu este nevoie pentru că farmaciștii (sau echipa fabricii, dacă vreți) nu au jucat pe BayArena în acea perioadă ci pe LTU Arena (cunoascut acum ca Esprit Arena) din Dusseldorf, un stadion de 56.000 de locuri.

PARADOXUL AUDIENȚEI

Foto: commons.wikimedia.org

Probabil că cei 26 de kilometri cu mașina i-au motivat pe suporteri suficient de mult cât să mai aducă la meci și alți prieteni cu ei (poate doar de plăcerea drumului, poate să împartă banii de benzină), cert este că echipa care termina de locul 7 în 2008 în fața unei audiențe (acasă) de vreo 18.000 de fani, s-a transformat într-o adevărată minune care trebuia neapărat văzută pe viu, chiar dacă performanțele de pe teren au fost mai slabe, iar la finalul sezonului jucat în pribegie Bayer a ocupat doar locul 9. Cel mai probabil fanii Fortunei Dusseldorf (ultima dată în Bundesliga în 1997 și ajunsă chiar și în liga a patra prin 2004) au venit să își vadă vecinii din Leverkusen cum se luptă cu giganții din prima ligă.

GRAD MEDIU DE OCUPARE: 60,58%

Foto: guardian.co.uk

Acuzați că nu dau doi bani pe tradiția industrială a clasei muncitoare (la mare preț prin Nordrhein Westfalia și împrejurimi) și că adoptă o filozofie mult prea prețioasă, care nu se potrivește cu propriul oraș (la fel de industrializat), cei de la Bayer Leverkusen au demontat, în 2008-2009, foarte multe dintre canoanele și rețetele tradiționale prin care echipele își periau fanii, care, la rândul lor, veneau la meci: nu e nevoie să joci acasă pentru a umple tribunele, nu trebuie să fii în trendul zonei pentru ca zona să te placă, nu e neapărat obligatoriu nici măcar să te placă cineva, dacă oamenii vin oricum la stadion și plătesc biletul de intrare, iar tu încasezi în jur de 700.000 de euro la fiecare meci în care ești echipa gazdă.

Pe scurt, Bayer a strâns câte 33.079 de fani la fiecare dintre cele 17 meciuri din Bundesliga jucate acasă (adică în deplasare, pe LTU-ul din Dusseldorf), 17 partide din care nici măcar nu a câștigat prea multe (6 victorii, 6 înfrâgeri, 5 egaluri) și a încheiat sezonul cu două locuri sub nou-promovata Hoffenheim.

Comenteaza cu Facebook!

7 Comments

 1. gery76

  29 noiembrie 2010, 05:41 at 05:41

  Desi nu este o echipa de mare traditie in Bundesliga ,Leverkusen are totusi doua performante internationale de calibru.Prima este castigarea cupei U.E.F.A IN 1988 in finala cu Espanyol Barcelona la penalty-uri dupa 0-3 si 3-0,avand in componenta mai importanti pe portarul Vollborn,internationalul german Rolff si sudcoreeanul Bum Kun Cha si a doua performanta este finala Champions league 1-2 cu Real Madrid cand la Bayer jucau celebrii Ballack si Ramellow ,iar in poarta era Butt actualmente la Bayern.

 2. MoFaRaH

  29 noiembrie 2010, 21:05 at 21:05

  mai de mult echipa asta era una foarte buna,poate de aceea suporterii isi amintesc de vremurile vechi si urmaresc echipa foarte mult.

 3. alen

  30 noiembrie 2010, 01:47 at 01:47

  Leverkusen este intr- o zona urbana foarte aglomerata, cu orase si orasele care incep unul din altul practic si cu o infrastructura perfecta. Normal ca Bayer nu se bazeaza doar pe spactatori din leverkusen (care are vreo 100 de mii de loc) ci din toata zona.

  La fel si Hoffenheim, o fi stadionul localizat la marginea oraselului sinsheim (35 mii de loc) dar e destul de aproape de alte 2 orase mai mari , heilbronn (28 km distanta) si heidelberg (22 km) care totalizeaza vreo 270 mii loc(doar city-ul) si care n-au fotbal. Pai la infrastructura lor e mult mai lejer sa ajunga pe stadionul lui hoffenheim decat pt mine in ghencea sau la lia manoliu.

 4. Alex Buturugeanu

  30 noiembrie 2010, 02:28 at 02:28

  Si sunt si motivati sa faca asta pentru ca:

  drumul pana la stadion e frumos, pe o sosea decenta

  odata ajunsi intra pe o arena de bun simt unde pot manca inainte de meci sau isi pot face cumparaturile dupa aceea

  au ce vedea pe teren

  se simt bine in tribuna

  acum sa vedem ce bucurestean care tine cu Urziceniul face cei 55 de kilometri cu masina!

 5. gery76

  30 noiembrie 2010, 07:36 at 07:36

  Va invit sa veniti in bazinul Ruhr al Romaniei la TG-JIU si sa vedeti o echipa mai tare decat Schalke 04 si anume Pandurii singura echipa din Europa care indiferent de locul pe care il ocupa la finalul campionatului va evolua si in campionatul urmator tot in prima liga[ha-ha-ha].

 6. just1mimmo

  2 decembrie 2010, 05:18 at 05:18

  sunt undeva departe de tara, neavand acces la presa scrisa. Dar am ajuns la concluzia ca ceea ce e la noi in ziarele d sport e balacareala si cancanuri d 2lei si rest. Ceea ce-mi oferi zilnic e o portie buna, sanatoasa si educativa de fotbal d calitate dar in primul rand bun-simt. JOS PALARIA! Pe cand totusi un ziar daca nu saptamanal macar bilunar?

 7. budur

  3 mai 2011, 21:06 at 21:06

  si lupescu a jucat la farmacisti alturi de ulf kirsten

Comenteaza