Don't Miss

Tinerii veterani. Povestea internaţionalilor care renunţă devreme la naţională

By on 23 noiembrie 2011, 11:41

Foto: en.wikipedia.org

Chivu sau Rădoi au spus la revedere echipei naţionale a României la vârsta la care ar fi putut contribui din plin la eventuale rezultate bune ale tricolorilor. Dincolo de micile certuri şi de motivele puerile, raţiunea acestei renunţări premature la o carieră internaţională, altfel visată de majoritatea fotbaliştilor, are la bază axarea pe meciurile de la echipa de club. Banii adevăraţi nu vin de la naţională. Prima pentru câştigarea unui mondial păleşte pe lângă banii încasaţi pentru cucerirea în Liga Campionilor sau chiar pentru un titlu obişnuit într-o ţară cu fotbal dezvoltat. Banii învârt fotbalul şi, mai nou, îi conving pe tinerii internaţionali să îşi agaţe ghetele în cui pentru selecţionatele ţărilor natale.

Chivu şi Rădoi nu sunt nici primii şi nici cei mai tineri jucători care s-au lăsat de fotbal la naţională.

 La doar 24 de ani, Kevin Prince Boateng a anunţat că nu va mai răspunde prezent convocărilor la prima reprezentativă din Ghana. „Cerinţele fizice pentru un joc la nivel înalt atât la naţională cât şi la echipa de club m-au determinat să renunţ la convocări. Accidentările din ultima vreme şi-au spus cuvântul iar programul de antrenament special pe care îl urmez nu este compatibil cu un calendar atât de încărcat!” Este explicaţia pe care jucătorul a trimis-o într-o scrisoare adresată federaţiei de fotbal din Ghana. Până acum, Boateng a prins doar 9 selecţii şi a marcat un singur gol pentru naţionala statului african.

Schuster

Foto: pes.neoseeker.com

Bernd Schuster a fost unul dintre cele mai reprezentative produse ale fotbalului german din anii ’80. La doar 20 de ani a câştigat cu RFG europenele din 1980. După mai puţin de un sezon, a anunţat că nu va mai onora convocările la echipa naţională. Motivul a fost un amical pe care Germania îl juca împotriva Braziliei cu o zi înainte ca echipa de club a lui Shuster, FC Barcelona, să dispute meciul din campionat cu Rayo Vallecano. Catalanii au refuzat să-l lase pe neamţ la naţională, apoi au acceptat cu condiţia ca jucătorul să nu se afle pe teren mai mult de o repriză. Schuster a ratat astfel petrecerea de după amical, totul s-a transformat în circ, iar jucătorul nu a mai venit la naţională. A fost chemat iarăşi abia după doi ani, dar nu pentru multă vreme. Proaspăt numit selecţioner, Beckenbauer nu a acceptat ca Schuster să lipsească de la amicalul cu Albania pe motiv că fotbalistul ar participa la ziua de naştere a fiului său iar „Îngerul Blond” a rupt orice legătură cu federaţia vest germană. Nici măcar o campanie de presă de proporţii nu l-a convins să revină asupra deciziei. Se întâmpla chiar înainte de mondialele din 86, atunci când însuşi Beckenbauer a venit să discute personal cu Schuster.

Pe de altă parte, există şi fotbalişti care au răspuns prezent la naţională şi după ce şi-au încheiat cariera la echipele de club. Câţiva dintre ei au jucat chiar şi la mondiale din postura de antrenori, cazul lui Graeme Souness, Jim Platt sau Gunnar Gren pe care l-am prezentat pe larg AICI.

Comenteaza cu Facebook!

6 Comments

 1. E.B.

  23 noiembrie 2011, 15:42 at 15:42

  Ei, cred că-s mulţi în situaţia asta … de pildă mie mi-a rămas în minte Gianluigi Lentini, mare speranţă a italienilor din anii 90, care prin 93 sau 94 a avut un accident de maşină, a stat nişte zile în comă, şi după aia nici nu mai ştiu ce s-a întîmplat cu el (adică de supravieţuit sigur a supravieţuit, vorbesc aici strict dpdv sportiv). A jucat parcă şi pentru squadra azzura, dar datorită accidentului s-a lăsat cred repede, pe la 25 de ani …

  • gery76

   23 noiembrie 2011, 17:45 at 17:45

   Lentini mie mi-a ramas in minte pentru finala Cupei U.E.F.A din '92 sau '93 contra lui Ajax cand juca la A.C. Torino si facea cuplu in atac cu Walter Casagrande-brazilianul cu parul bogat ,ce evoluase si la Mexico'86.

   Chiar daca italienii au fost invinsi tur-retur de Ajax la meciul de la Torino 2-2 daca mi-aduc bine aminte a avut o evolutie incredibila ,producandu-le ''rupturi de coloana'' aparatorilor olandezi.

   -Dupa evolutia aceea Lentini a devenit cel mai scump fotbalist al planetei,transferul sau efectuandu-se la aproximativ 20 de milioane de dolari.

   -De mentionat ca Ajax-ul era condusa de van Gaal de pe banca si de Berkamp din teren,iar peste 3 ani cucereau C.C.E contra lui Milan 1-0 in finala arbitrata de Craciunescu.

 2. gery76

  23 noiembrie 2011, 18:04 at 18:04

  Oarecum asemanator a fost si cazul lui Tudorel Stoica capitanul Stelei din perioada de maxima glorie, de la noi,la inceput omis de selectioneri,mai tarziu voalat sau nu ,a cam refuzat el nationala.

  -In Germania un caz asemanator cu al lui Bernd Schuster a fost cel al altui ''inger blond''Steffan Effenberg,un fotbalist exceptional ,care avea un temperament extrem de vulcanic.

  -Effenberg in timpul mondialului '94 a avut o evolutie mediocra,iar in meciul cu Coreea din grupe 3-2 ,in momentul inlocuirii,suporterii germani l-au fluierat pe Effe pentru evolutia sub asteptari[ Germania era totusi campioana mondiala en-tittre],iar el le-a aratat degetul mijlociu si a fost trimis acasa cu primul avion,iar de aici a inceput un lung conflict al lui Effenberg cu federatia germana in detrimentul ambelor tabere!

  -Revenind la Schuster ,prezenta lui la Mexico '86 ar fi fost extrem de benefica,mai ales ca era intr-o forma excelenta la Barca,iar nationala Germaniei era foarte batrana cu Jackobs 33 ani,Briegel 31,Schumacher 31,Magath,33,Dieter Hoennes 34,Allofs31,Rummenigge31,Rolff31,Eder32 etc.,o echipa extrem de experimentata si solida insa-i lipsea exact fantezia lui Schuster!

 3. BM

  23 noiembrie 2011, 19:08 at 19:08

  retragerea lui adelin si mirel nu este o tragedie. nu ofereau nimic echipei nationale. boateng e crescut in germania, el nu simte nimic pentru ghana. a ales ghana datorita disputelor cu federalii germani. frate-su joaca pentru germania

 4. gery76

  23 noiembrie 2011, 19:57 at 19:57

  Totti de asemenea s-a retras tot in preajma varstei de 30 de ani,dar acolo a fost o retragere in plina glorie,iesise campion mondial in 2006,insa mai putea ajuta nationala cel putin 3-4 ani,iar declinul Italiei dupa retragerea lui si a lui Del Piero a inceput cu adevarat,Totti si ''Pinturichio'' fiind ultimile mari personalitati ale fotbalului italian.

  De semenea Paul Breitner s-a retras din nationala dupa Espana'82,la 31 de ani neimpliniti,dar la el a fost o optiune ceva mai radicala,caci un an mai tarziu s-a retras si din activitatea fotbalistica la doar 32 de ani!

Comenteaza