Tăvălugul
6 iunie 2013, 14:14 Finante


Foto: car-pictures.feedio.net

Foto: car-pictures.feedio.net

Ce fac oamenii atunci când nu au probleme?

Le inventează, bineînţeles.

În urmă cu două decenii nimeni nu visa la progresul fantastic al Premier League (pe parte comercială şi financiară). Acum, banii care curg gârlă din drepturi TV ar trebui să aducă fericire şi nu probleme în curtea grupărilor din Albion. Şi totuşi nu se întâmplă aşa. Majoritatea sunt economic falimentare, iar dacă robinetul banilor s-ar închide, 90% n-ar supravieţui pe cont propriu.

Am auzit şi un specialist care îşi dădea cu părerea la televizor: spunea că Juventus ar trebui să facă un pic de curăţenie în lot, să strângă 20 de milioane de euro, să mai pună ceva şi să cumpere un atacant mare. Asta fără ia în calcul că un astfel de atacant încasează un salariu de 7-8 milioane pe sezon iar media în lotul lui Conte este mult, dar mult mai joasă. Ca să nu mai vorbim de strategia alb-negrilor care merg pe sistem nemţesc. Urcă spre progres cu paşi mici şi fără să-şi amaneteze clubul pe parcurs.

Revenim la Anglia. Cluburile se scaldă în bani şi toţi le invidiază pentru lovelele cu care sunt blagosloviţi dar aceşti bani abia acoperă salariile jucătorilor. Pentru că atunci când miza este mare, mijloacele prin care este atinsă devin, dintr-o dată, extrem de scumpe.

Deloitte Annual Review of Football Finance 2013 spune că jumătate din echipele din Premier League sunt pe roşu la balanţa contabila chiar dacă încasează zeci de milioane de lire sterline anual doar din drepturi de televizare. Încasările se duc în proporţie de 70% doar pe salariile jucătorilor, iar realitatea este chiar mai cruntă în Championship. Cei care se bat pentru un loc la masa bogaţilor cheltuie 90% din tot ce încasează pe salarii.

Disperarea după bani a cluburilor din Anglia seamănă cu adicţia unui împătimit al pariurilor sau cu cea a unui beţiv notoriu care îşi ruinează viaţa. Ajung să cheltuie mult peste posibilităţi şi chiar şi atunci când îşi ating scopul (rămân la masa bogaţilor sau promovează acolo) descoperă că eforturile depuse depăşesc răsplata ţintită.

Totul ţine de proporţii, un capitol la care englezii din ziua de azi par să nu exceleze.

Comenteaza cu Facebook!

*