Don't Miss

Tată şi fiu, antrenori la aceleaşi echipe

By on 17 august 2011, 13:39
Razvan Lucescu

Foto: moneyfun-lali.blogspot.com

Familiile fotbalului mondial sunt multe şi au demonstrat că sportul înseamnă şi pasiune dar şi moştenire. Generaţii după generaţii de jucători sau antrenori s-au luat la întrecere cu performanţele părinţilor sau bunicilor şi nu de puţine ori le-au şi întrecut. Mulţi au pornit la drum cu umbra predecesorului adânc înfiptă deasupra numelui. Unii au reuşit să crească frumos, alţii şi-au păstrat statutul iniţial. O mână curajoasă de  fii au călcat, ad literam, pe urmele părinţilor.

În România, cel mai bun exemplu vine din familia Lucescu. Seniorul Mircea a pregătit naţionala timp de 4 ani (1981-1985). A reuşit calificarea la Euro 1984, acolo unde tricolorii au scos un punct într-o grupă tare cu Portugalia, Spania şi RFG. La Rapid, Mircea Lucescu a câştigat un titlu şi o Cupă a României. Şi Răzvan Lucescu a bifat ca antrenor atât naţionala cât şi Rapidul. Dacă la echipa de club a reuşit să câştige două cupe şi să-i ducă pe giuleşteni în sferturile Cupei UEFA, la naţională, performanţele juniorului au fost neglijabile. A preluat mandatul de la Piţurcă în 2009 şi l-a predat după doi ani şi o campanie ratată pentru Euro 2012.

Foto: guardian.co.uk

Brian Clough a fost artizanul celor două Cupe ale Campionilor Europeni din vitrina lui Nottingham Forest. Asta pe lângă un titlul, trei Cupe ale Angliei şi o Supercupă Europeană. Înaintea pădurarilor, Brian Clough şi-a făcut mâna la Derby County, acolo unde a câştigat campionatul. Nigel Clough, fiul, a ajuns pe banca lui Derby în 2009, la 42 de ani după tatăl său. Deocamdată, performanţele fiului sunt modeste. Brian Clough a restructurat clubul din temelii dar nu a reuşit să îl apropie de o eventuală promovare în Premier League.

O poveste veche vine tocmai din familia Jack. Tatăl Bob a pregătit, timp de patru sezoane, pe Southend (1906-1910) după care a ajuns la Plymouth şi acolo a rămas pentru următorii 28 de ani. Fiul David şi-a început cariera de antrenor tot cu Southend, în 1934. L-a avut alături şi pe bătrânul Bob, care şi-a ajutat copilul din postura de scouter. David Jack este mult mai cunoscut pentru un moment din perioada în care era jucător. În 1928 a devenit primul fotbalist din lume care a fost transferat pe mai mult de 10.000 de lire sterline. Povestea pe larg este AICI.

Comenteaza cu Facebook!

4 Comments

 1. gery76

  17 august 2011, 18:05 at 18:05

  Chiar daca a fost doar o etapa antrenor interimar si mai multe etape ca antrenor secund si nu a fost deloc celebru ca tatal sau Anghel Iordanescu, in categoria aceasta l-am putea incadra si pe Edi Iordanescu fiul celebrului Puiu ambii antrenand Steaua,generalul fiind si unul dintre marii jucatori din istoria clubului!!!

 2. DanDavid

  17 august 2011, 19:37 at 19:37

  ar trebui studiati si arbitrii din tata in fiu

 3. uyw

  19 august 2011, 20:41 at 20:41

  sper sa nu apara si patroni din tata in fiu,gen jiji,mititelu,iancurelefantu,borcica,…..

Comenteaza