Don't Miss

Tamaş. Povestea orgoliului care omoară fotbalul

By on 28 martie 2013, 15:31


Foto: pariori.ro

Foto: pariori.ro

De ce e Gabi Tamaş un jucător bun pentru naţionala României?

În primul rând din cauza contextului. Cu Rădoi şi Chivu pe dinafară, soarta defensivei rămâne în seama celor experimentaţi şi a aspiranţilor. La 29 de ani, Tamaş este un experimentat.

În al doilea rând pentru că joacă în cel mai tare campionat din lume. Cele 70 de partide bifate pentru West Brom înseamnă enorm pentru un jucător român. Premier League din ziua de azi este incomparabil mai tare decât cel din anii 90 atunci când Ilie Dumitrescu dar mai ales Florin Răducioiu se ratau în aceeaşi întrecere. Doi jucători din generaţia de aur, doi fotbalişti strălucitori la naţională sau prin alte competiţii au căzut testul englez. Până acum, Tamaş l-a trecut, fie, de multe ori, de pe banca de rezerve.

De ce e Gabi Tamaş un jucător prost?

Pentru că nu ştie să-şi maximizeze punctele forte. Practic nu dispune de inteligenţa care să-l desprindă de mediocritate.

Exemplu: fundaşul vrea să renunţe la naţională pentru că Piţurcă l-a folosit pe postul de fundaş de bandă şi nu central (în meciul cu Ungaria) şi apoi nu l-ar fi apărat după o evoluţie inconsistentă.

Nu i-a trecut prin cap că a primit o astfel de misiune pentru că este considerat unul dintre stâlpii defensivei, un jucător matur şi responsabil. Nu i-a trecut prin cap că de încurajări şi de apărare au nevoie debutanţii sau cei aflaţi la începutul carierei şi nu veteranii. Nu! Tamaş este prost de orgolios. Vrea să fie pupat în fund şi cocoloşit când el ar trebui să fie cel care dă exemplu de putere. Subliminal, jucătorul în cauză renunţă la statutul său şi se înscrie, psihologic, în rândul celor care ar avea nevoie de oblojire. Şi aici revenim la povestea cu inteligenţa lipsă.

Rooney este vedeta lui United. Are 9 ani pe Old Trafford. Când a venit era nărăvaş. Lua galbene şi roşii în neştire. A fost dresat să-şi stăpânească temperamentul şi a învăţat ce trebuie să facă. Trei sezoane mai târziu era un exemplu de fair play. În 2010 a semnat cel mai mare contract din istoria clubului. Era golgeter şi vedeta de necontestat. Apoi a venit van Persie şi i-a luat locul. Ferguson îi găsise un post nou lui Rooney, un pic mai departe de poarta adversă. L-a făcut mijlocaş ofensiv-defensiv, a simţit potenţialul creativ şi l-a exploatat iar Wayne a făcut ce i s-a spus. Cele 30 de goluri din sezoanele precedente s-au topit. Antrenorul l-a motivat. „Aştept mai mult de la tine, vreau să gândeşti jocul dar am nevoie să şi înscrii.” S-a supărat Rooney? Nici vorbă. Tace şi face. Pentru că e un jucător inteligent şi puternic. Pentru că este un fotbalist care ar putea pleca pe aceeaşi bani la PSG sau City dar alege să tureze în continuare motoarele în loc să se culce pe laurii gloriei trecute sau să se lamenteze că nu e respectat sau apărat.

Rooney ştie că cei puternici primesc deseori misiunile ingrate. Nu plânge, nu dramatizează. Tamaş, tu ştii asta?!?

 

Comenteaza cu Facebook!

4 Comments

 1. Daniel

  28 martie 2013, 22:43 at 22:43

  foarte bun articolul, mai e nevoie si de analize de genul asta! la cat mai multe pe viitor

 2. barengott

  29 martie 2013, 10:51 at 10:51

  Hai dom’le sa fim seriosi, Tamas abia stie sa faca fundita la adidasi, fara sa lege sireturile de la stangu’ la dreptu’ si avem pretentie ca Tamas sa fie altruist. Chestiile astea nu se invata, cu astea te nasti!

  • barengott

   29 martie 2013, 10:52 at 10:52

   pretentii*

 3. gery76

  29 martie 2013, 19:30 at 19:30

  -Cel mai bun exemplu de altruism la nationala l-au dat Gica Popescu si dorinel Munteanu.
  -Gica Popescu si-a inceput fabuloasa-i carierala nationala[cred ca-i singurul fotbalist din Europa care de la debut si pana la finalul carierei internationale, 115meciuri a jucat numai titular,cu exceptia meciului cu Tunisia de la mondialul ’98,dar si atunci Iordanescu a fost nevoit sa-l bage dupa o jumatate de ora desi se hotarase sa-l menajeze]din postura de libero,a facut la 22 ani in ’90 un mondial senzational tot ca libero,apoi dupa ce Belo s-a reantors la nationala,n-a avut nici o impotrivire ca Belo sa treaca libero[ desi putea caci era liderul nationalei alaturi de Hagi],iar Gica inchizator ,i-a fost destul de greu 3-4 meciuri,iar dupa aceea randamentul sau a fost un de exceptie,la fel si Dorinel,n-a avut nimic de obiectat cand Iordanescu l-a folosit cand mijlocas,cand fundas stanga,tot timpul baietii acestia din generatia de aur au dovedit pe langa valoare si CARACTER!

Comenteaza