Don't Miss

Tactica portarului de penalty

By on 21 iulie 2011, 08:27
goalkeeper

Foto: wallpapers.free-review.net

Specializarea în fotbal a mers destul de departe. De la un staff de 2-3 antrenori secunzi s-a ajuns până la echipe tehnice dedicate exclusiv vedetei clubului. Şi pe teren lucrurile au evoluat. Extrema e acolo unde nu ar putea fi mijlocaşul, iar portarul rămâne unul singur. Nici măcar goalkeeperii nu sunt de un singur fel. Portarul care iese pe centrare nu e totuna cu cel care stie jocul cu piciorul, iar portarul de linia porţii înseamnă cu totul altceva decât cel care merge pe reflex sau decât cel intuitiv. Rareori calităţile se combină. În momente decisive, există chiar şi un portar cu adevărat special.

Tactica portarului specializat în apărarea penalty-urilor funcţionează sau nu. Depinde în mare măsură de inspiraţia antrenorului.

Foto: top-footballplayrs.blogspot.com

Martin O’Neill lupta la promovare cu Leicester. Era 1-1 în prelungirile play-off-ului jucat împotriva lui Crystal Palace, iar tehnicianul irlandez a decis să înlocuiască portarul. L-a scos de pe teren pe Kevin Poole şi l-a trimis în locul său pe Zeljko Kalac. Din păcate pentru O’Neill şi echipa sa, meciul nu a mai ajuns la penalty-urile de departajare. Steve Claridge a marcat pentru Crystal Palace chiar în ultimele minute de joc.

Liga Campionilor Africii a probat cu succes tactica. Enymba (Nigeria) a câştigat trofeul după finala cu Etoile Sahel (Tunisia), decisă la penalty-uri. Cu câteva minute înainte de finalul prelungirilor, atrenorul lui Enymba l-a scos din teren pe Vincent Eneyama (portar de naţională) şi l-a trimis în locul său pe Dele Aiyenugba, un goalkeeper mai slab, dar specialist în apărarea loviturilor de la punctul cu var. Aiyenugba a reuşit să pareze unul dintre cele cinci şuturi, iar Enymba a cucerit Liga Campionilor. Aceeaşi tactică fusese aplicată şi în semifinala cu Esperance, atunci când Aiyenugba a intrat pe final şi a apărat două penalty-uri de departajare.

Comenteaza cu Facebook!

5 Comments

 1. DanDavid

  21 iulie 2011, 13:36 at 13:36

  ar trebui sa scrii si p[artea a doua a tacticii, si anume jucatorii trimisi pe teren pe final de meci pentru ca bat bine penaltyurile

 2. gery76

  21 iulie 2011, 22:46 at 22:46

  Eu cred ca foarte mult conteaza si traditia scolii de portari la marile natiuni din fotbal si aici chiar daca voi fi acuzat din nou de subiectivism dau ca exemplu scoala germana de portari ,care de cand cu criteriul departajarii prin penalty-uri in caz de egalitate dupa 120 de minute si dupa dureroasa pierdere a finalei Campionatului European chiar la penalty-uri in fata Ceho-Slovaciei in 1976 , portarii germani au devenit veritabili asi la acest capitol si exemplele sunt graitoare:

  – Harald Schumacher -decisiv in semifinala world-cup'82 contra Frantei3-3 dupa 120 de minute 8-7 dupa penalty-uri[apara 2]

  -Harald Schumacher-decisiv in sfertul worldcup'86 cu Mexic tara gazda 0-0 dupa 120 min 4-1 dupa penalty-uri[apara2]

  -Bodo Illgner-decisiv in semifinala worldcup'90 cu Anglia1-1 dupa 120 min -5-4 dupa penalty-uri[ apara1]

  -Andreas Kopke-decisiv in semifinala euro'96 cu Anglia tara gazda 1-1 dupa 120 min-6-5 dupa penalty-uri[apara1]

  – Jens Lehmann-decisiv sfertul worldcup'2006 cu Argentina 1-1 dupa 120min 5-4 dupa penalty-uri

  -Olliver Kahn-decisiv finala Champions League 2001 cu Valencia 1-1 dupa 120 min-apara trei penalty-uri

  -Ruddiger Vollborn,Leverkusen-decisiv finala Cupa U.e.f.a1988 cu Espanyol Barcelona 0-3 si 3-0 tur-retur-4-2 la penalty-uri [apara2 sau 3]

  -Jens Lehman-decisiv in finala Cupei .u.e.f.a '1997 contra Inter la penalty-uri si mai am exemple dar acestea au fost cele mai importante!!!

  Aceste exemple le-am dat pentru ca n-a fost nimic intamplator la aceste mari succese germane, ele au implicat munca enorma si multa seriozitate incepand de la copii si juniori,fiindca aptitudinile se formeaza de la varste fragede!

 3. alen

  22 iulie 2011, 03:34 at 03:34

  nu pot sa-i dau decat dreptate lui gery in privinta portarilor germani, o scoala excelenta care a dat si multi specialisti de penaltyuri. Mie Jens Lehmann si Harald Schumacher mi s-au parut cei buni la astfel de lovituri. Cei drept acesti portari au fost completati de buni executanti de penaltyuri ceea a permis Germaniei sa se impuna mai intotdeauna la penaltyuri. Va dati seama in 2006 sansele Italiei erau practic nule daca Germania mai rezista un pic :))

  La noi nu mai pomenesc de Duckadam recunoscut ca specialist inca inainte de sevilla, dar as pomeni de Gh Cristian de la FC Arges portarul meu preferat care apara multe penaltyuri sau chiar Speriatu inlocuitorul sau in poarta pitestiului. La polul opus clar prunea si Lung. Chiar si stelea nu era mare specialist dar el a mai scos cate un 11m..

  • gery76

   22 iulie 2011, 03:56 at 03:56

   Au mai fost portari cu abilitati extraordinare la penalty-uri si ma refer in primul rand la argentinianul Goicoechea -decisiv in sferturi worldcup'90 la 11m impotriva superbei Yugoslavii cu Pixie Stoikovic,Pancev,Susic,Savicevic si Zl Vuiovic dar si in semifinale impotriva Italiei cand a aparat in fata unor fotbalisti experimentati ca Roberto Donadoni sau Aldo Serena,iar paradoxal un alt mare portar la 11m a fost brazilianul Taffarel -victorios la penalty-uri cu Brazilia in finala worldcup'94 imp. Italiei,decisiv impotriva Olandei in semifinale'98 si decisiv din nou in 2000 in finala cupei U.e.f.a cand Galata a invins la 11m pe Arsenal cu Taffarel in poarta si cu inegalabilii romani Hagi si Popescu [ultimul a si transformat penalty-ul decisiv] pe teren.

   Un alt portar pe care l-am admirat f.mult si care de asemenea apara frecvent lovituri de la 11m era olandezul van Breukelen -ingerul pazitor al nationalei de aur olandeze a lui Gullit,Rijkaard,van Basten,veteranului Murhen,van Aerele sau Gerald Vanenburg. Breukelen a fost decisiv in finala Euro'88 cand a aparat un penalty lui Belanov daca bine mi-aduc aminte ,dar si in aceeasi vara cand Eindhoven a castigat C.C.E la penaty-uri in fata Benficai.

 4. Daniel

  15 octombrie 2016, 11:42 at 11:42

  Eu zic ca Buffon este cel mai bun portar din lume

Comenteaza