Don't Miss

Simulatorii. Zece exemple de teatru pe teren în 2012

By on 22 decembrie 2012, 13:47
Foto: smokykater

Interpretarea fotbalistică merge foarte departe. La fel cum s-au perfecționat centrările, la fel au făcut-o și căzăturile spectaculoase. Inițial jucătorii erau învățați să sară la tackling pentru că s-ar fi ales cu un picior rupt dacă adversarul i-ar fi prins cu crampoanele pe gazon.

De aici până la o rafinare elegant-teatrală a simulărilor nu a mai fost decât un pas.

De ce recurg fotbaliștii la așa ceva? Am încercat un răspuns aici. Pe scurt, ca să obțină cel mai de preț avantaj:

Rezultzatele studiului confirmă lucruri pe care le ştim deja: jucătorii sunt mult mai tentaţi să simuleze în cazul meciurilor cu miză sau pe finalul unei partide încă nedecisă pe tabelă, iar zona preferată este careul advers.

Căzăturile au fost clasificate în trei mari categorii: cele legitime (fotbalistul a fost faultat), cele exagerate (a existat contact dar cel faultat exagerează efectul) şi simulările.

În cele 60 de partide studiate au existat 2.803 de căzături, dintre care doar 169 au fost încadrate la capitolul simulare, adică undeva în jur de 6%.

Pare o cifră mică, dar detaliile de acest gen pot schimba soarta unui meci. Nu este nevoie decât de un penalty acordat greşit pentru ca o partidă să aibă o câştigătoare sau alta. Îngrijorător este însă un alt detaliu. Din cele 169 de simulări, arbitrii au fost complet păcălit în 35% din cazuri şi au dictat cel puţin 60 de penalty-uri care nu se impuneau. Asta înseamnă cel puţin o simulare încununată de succes/meci studiat, dacă luăm în calcul că rata transformării loviturilor de pedeapsă este undeva pe la 85%.

Să vedem mai jos câteva tentative de simulare din partea unor jucători celebri.

Comenteaza cu Facebook!

Pagini: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

4 Comments

 1. gery76

  22 decembrie 2012, 15:32 at 15:32

  -Foarte simpatic,desi mereu m-am mandrit cu faptul ca sunt fan Bayern Munchen,simularea lui Robben este de-a dreptul comica.
  -La fel de hilara este si simularea lui Cazorla,totusi eu prima as fi ales-o pe aceea cand aparatorul apuca mana adversarului si-si trage una peste fata cu ea,este fabuloasa,desi am mai vazut-o de zeci de ori,la fel de mult ma distreaza!

  • Alex Buturugeanu

   23 decembrie 2012, 00:31 at 00:31

   Da, e senzationala. Mai aveam un articol in care jucatorii se antreneaza in grup la simulari. De fapt la caderea de dupa fault, dar e extrem de amuzanta!

 2. traian

  13 ianuarie 2013, 20:30 at 20:30

  e jale cu baietii astia…foarte comic…insa sa nu uitam ca fotbalul ne-a oferit jucatori care au ridicat simularea la gradul de arta…

  yurgen klinsmann-neamtul iti dadea impresia ca este curentat cu 2200 de volti cand era atins in careu

  filippo inzaghi-in opinia mea italianul este un farsor cu acte in regula…cu toate ca a fost unul dintre cei mai marei atacanti…din 2 ocazii reusea sa inscrie 3 goluri….si la fel ca si in cazul lui Super Mario Gomez piciorul preferat al lui pipo inzaghi era soldul…:)

Comenteaza